Terve.fi

Venyttely ei ehkäise lihasjäykkyyttä

Venyttely ei ehkäise lihasjäykkyyttä
Venytteleminen ei vähennä liikunnan aiheuttamia lihaskolotuksia ja -jäykkyyttä, vaikka venyttelyn nimeen vannotaan lajin kuin lajin piirissä. Tuoreen Cochrane-katsauksen mukaan venyttely ei tehoa ennen eikä jälkeen liikunnan.

Katsauksessa tarkasteltiin kymmentä venyttelyn vaikutuksia selvittänyttä tutkimusta, joihin jokaiseen oli osallistunut 10-30 henkilöä. Osallistujat olivat venytelleet 40 sekunnista 10 minuuttiin. Liikunnanjälkeistä kankeutta arvioitiin asteikolla 1-100.

Venyttelyn vaikutukset olivat hyvin vaatimattomia, ja parhaimmillaankin venyttely johti jäykkyyden vähenemiseen alle yhdellä yksiköllä.

Tutkijat pitävät silti mahdollisena, että venyttely vähentää erittäin kankeiden henkilöiden lihaskolotuksia tai jo syntynyttä lihasten kipuilua. Tutkimuksessa ei myöskään tutkittu ehkäiseekö venyttely lihasvammoja.

Cochrane-katsaukset ovat tiivistelmiä kontrolloitujen, satunnaistettujen kokeiden tuloksista, ja niitä käytetään näyttöön perustuvan hoidon perustana. Katsaukset syntyvät tutkijoiden maailmanlaajuisena yhteistyönä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 3. DOI:10.1002/14651858.CD004577.pub2

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2007

Julkaistu: 17.10.2007
Kommentoi »