Terve.fi

Vaivaako virtsankarkailu? Taustalla voi olla vakavakin sairaus

Vaivaako virtsankarkailu? Taustalla voi olla vakavakin sairaus
Virtsankarkailu on ikävä, mutta loppujen lopuksi melko harmiton ja hoidettavissa oleva vaiva. Joskus virtsankarkailun taustalla voi kuitenkin olla vakaviakin ongelmia.
Julkaistu 20.1.2016

Virtsankarkailu on ikävä, mutta loppujen lopuksi melko harmiton ja hoidettavissa oleva vaiva. Joskus virtsankarkailun taustalla voi kuitenkin olla vakaviakin ongelmia.

Virtsankarkailua on monenlaista

Virtsankarkailusta eli inkontinenssista puhutaan, kun virtsa karkaa tahattomasti.

Virtsankarkailu jakautuu kolmeen eri tyyppiin: ponnistusinkontinenssiinpakkoinkontinenssiin ja näiden sekamuotoon. Syyt oireisiin vaihtelevat virtsankarkailutyypin mukaan.

Naurunremakan myötä lirahtaa

Jos reipas nauru, yskähdys tai urheilu saa pissan lirahtamaan tahattomasti, on kyse ponnistusinkontinenssista. Tällöin virtsaa karkaa yleensä vain pieni määrä kerrallaan eikä oireisiin liity virtsaamistarvetta.

Syynä ponnistusvirtsankarkailulle ovat tavallisesti heikot lantionpohjan lihakset, virtsarakon sulkijalihaksen huono sulkeutuminen tai nämä molemmat. Muun muassa raskaus, ikääntyminen, ylipaino ja vaihdevuosien jälkeinen estrogeenivajaus voivat vaikuttaa oireiden syntyyn.

Virtsankarkailua voi hillitä hormonitoimintaa tasaamalla ja lantionpohjan lihaksia jumppaamalla.

Hätä tulee yllättäen

Pakkoinkontinenssi liittyy usein yliaktiiviseen rakkoon. Tällöin merkittävimpiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve ja virtsapakko.

Virtsa tavallisesti karkaa vasta pissatuksen tunteen jälkeen eikä virtsasuihkua pysty estämään tai pysäyttämään. Vessassa joutuu käymään jopa kymmeniä kertoja päivittäin, myös öisin useita kertoja.

Oireita voi helpottaa rakkokoulutuksella ja virtaamispakkoa hillitsevällä lääkityksellä.

Noin joka kolmannella yliaktiivisesta rakosta kärsivällä on myös ponnistusinkontinenssia.

Pissahätä voi olla oire vakavasta

Jos pissatus iskee yllättäen tai kärsii sekä ponnistus- ja pakkoinkontinenssin sekamuodosta, on asia aina syytä tutkia lääkärin vastaanotolla.

Vaikka yliaktiiviselle rakolle ei usein löydetä mitään syytä, voi taustalla kuitenkin olla vakaviakin sairauksia.

Esimerkiksi virtsarakon tulehdus, kasvain, aiemmin sairastettu aivoverenkierron häiriö, dementia, Parkinsonin tauti, MS-tauti, diabetes tai selkäydinvamma voivat aiheuttaa yliaktiivisen rakon oireita.

Virtsarakon tulehdus on tuntematon, mutta yleinen vaiva

Yksi yliaktiivisen rakon tapaan oirehtiva sairaus on interstetiaalinen virtsarakon tulehdus (interstetiaalinen kystiitti, IC).

Sen oireita ovat tiheävirtsaisuus, virtsapakko ja yövirtsaisuus. Yliaktiivisen rakon oireista sen erottaa rakossa, virtsaputkessa ja alavatsalla selvästi tuntuvat kivut, jotka ovat pahimmillaan lamauttavia.

Voimakkaat ravintoaineet, kuten vahvat mausteet, kahvi, sitrushedelmät ja monet happamat vihannekset, alkoholi ja hiilihappojuomat sekä kylmälle altistuminen saattavat pahentaa oireita.

Sairauden perimmäistä syytä ei tiedetä, vaikka esimerkiksi yhdysvaltalaisista jopa miljoona kärsii interstetiaalisesta kystiitistä.

Vaikka parantavaa hoitoa ei ole, oikealla kipu- ja virtsaamispakkoa hillitsevällä lääkityksellä, inkontinenssisuojilla ja elämäntapamuutoksilla vaiva saadaan usein hallintaan niin, että potilas voi elää tavallista arkea. Siksi apua kannattaa ehdottomasti hakea.

Lähteet:

Lue myös:

1 kommentti