Jotkut päivittäin käytettävät lääkkeet saattavat aiheuttaa tai pahentaa virtsankarkailua. Caring.com-sivusto listasi nämä seitsemän lääkettä, jotka voivat mahdollisesti aiheuttaa virtsankarkailua.
1. Verenpainelääkkeet
Alfasalpaajina tunnetut verenpainelääkkeet alentavat verenpainetta rentouttamalla verisuonten seinämiä. Ongelmana on, että ne rentouttavat myös virtsarakkoa. Alfasalpaajat voivat rentouttaa myös virtsaputkea, mikä altistaa stressi-inkontinenssille eli sellaiselle virtsankarkailulle, joka tapahtuu aivastaessa, yskiessä, nauraessa, juostessa tai hyppiessä.
2. Hormonihoidot
Hormonihoitojen vaikutus virtsankarkailuun tuli tutkijoille yllätyksenä muutama vuosi sitten, eikä kukaan tunnu vielä tietävän, mistä vaikutus johtuu. Viime vuosiin asti on uskottu, että hormonihoidoista olisi apua virtsankarkailuun, mutta totuus näyttäisikin olevan toinen. Hormonihoitojen nimittäin uskotaan nyt pahentavan sekä stessi- että pakkoinkontinenssia.
3. Masennuslääkkeet
Masennuslääkkeet vaikuttavat virtsarakon elastisuuteen, mikä estää rakkoa supistumasta kokonaan, jolloin se ei pysty tyhjenemään täysin. Virtsaa kuitenkin siirtyy jatkuvasti rakkoon, mikä johtaa ylivuotoinkontinenssiin. Tällöin virtsarakko täyttyy liikaa antamatta merkkiä tyhjentymisestä.
4. Diureetit
Diureetit eli nesteenpoistolääkkeet stimuloivat munuaisia poistamaan ylimääräisen veden ja suolan kehostamme, jolloin ihminen joutuu käymään wc:ssä normaalia useammin. Koska keho tuottaa enemmän virtsaa, virtsarakkoon kohdistuu ylimääräistä painetta.
5. Tukkoisuutta helpottavat lääkkeet ja antihistamiinit
Pseudoefedriiniä sisältävät tukkoisuutta helpottavat lääkkeet kiristävät virtsarakon sulkijalihasta, mikä johtaa virtsan pidättelyyn. Naisilla tätä seuraa usein äkillinen ylivuotoinkontinenssi. Jotkut antihistamiinit taas rentouttavat virtsarakkoa ja tekevät uniseksi, mikä voi aiheuttaa virtsankarkailua varsinkin ikäihmisillä.
6. Rauhoittavat ja unilääkkeet
Rauhoittavat hidastavat refleksejä, jolloin on vaikeampi huomata virtsaamisen tarvetta. Unilääkkeet taas vaivuttavat niin syvään uneen, ettei ihminen välttämättä herää pissahätään. Noin 10 prosenttia virtsankarkailusta kärsivistä kärsii myös yökastelusta, ja asiantuntijoiden mukaan unilääkkeet vaikuttavat ongelmaan monissa tapauksissa.
7. Narkoottiset kipulääkkeet
Oopiumipohjaiset lääkkeet häiritsevät virtsarakon kykyä supistua täysin. Tämä voi johtaa virtsan pidättelyyn ja ylivuotoinkontinenssiin. Opioidilääkkeet voivat aiheuttaa myös ummetusta, joka tutkimusten mukaan ummetus turruttaa rakkoa ja vaikeuttaa pakkoinkontinenssia.
Lähde: Caring.com