Terve.fi

Vähemmän sokeria on hyväksi myös suunterveydelle

Vähemmän sokeria on hyväksi myös suunterveydelle
Sokerin runsaalla käytöllä tiedetään olevan monia haittavaikutuksia sekä yleisterveydelle että suunterveydelle. Hammaslääkäriliitto kannattaa lisätyn sokerin verottamista yhtenä keinona parantaa suomalaisten suunterveyttä. Lue lisää.
Julkaistu 21.10.2016

Sokerin runsaalla käytöllä tiedetään olevan monia haittavaikutuksia sekä yleisterveydelle että suunterveydelle.

Hammaslääkäriliitto kannattaa lisätyn sokerin verottamista yhtenä keinona parantaa suomalaisten suunterveyttä. Lisätty sokeri tarkoittaa muuta kuin esimerkiksi hedelmien ja maitotuotteiden omaa luontaista sokeria. Terveysperusteisella sokeriverolla voidaan tukea terveyttä edistäviä valintoja ja näin ehkäistä useita kansansairauksia.

– Hampaiden reikiintyminen kääntyisi laskuun, jos jokaisen sokerinsaanti alenisi 5-10 %:iin päivittäisestä energiasta. Toinen suunterveydelle tärkeä asia on nauttia sokeriset ruoat ja juomat säännöllisten aterioiden yhteydessä. Pelkillä suosituksilla ja neuvonnalla sokerinsyöntiä ei ole saatu vähenemään. Elintarviketeollisuus ja kauppa ovat myös olleet varsin haluttomia toimimaan vapaaehtoisesti sokerinkäytön vähentämiseksi. Siksi lisätylle sokerille tarvitaan tuntuva vero, sanoo terveyden edistämisen asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen Hammaslääkäriliitosta.

Karieksen reikiinnyttämiä hampaita on tällä hetkellä noin joka viidennellä aikuisella suomalaisella (Terveys 2011 -tutkimus).

Monet ruoat ja juomat sisältävät hiilihydraatteja, joista suun bakteerit muodostavat hampaita liuottavia happoja. Helposti happoa muodostavia hiilihydraatteja ovat kaikki sokerilla makeutetut tuotteet kuten makeiset, leivonnaiset, hillot, marmeladit, murot, jogurtit, limsat, energiajuomat ja osa makuvesistä.

Hampaat kestävät keskimäärin noin 5–6 happohyökkäystä päivässä. Siksi syöntikertoja ja varsinkin jatkuvaa napostelua tai sokerijuomien siemailua kannattaa välttää. Tärkeää on lisäksi hampaiden harjaus fluoritahnalla kahdesti päivässä sekä happohyökkäyksen katkaisevan ksylitolin nauttiminen syömisen jälkeen.

Kommentoi »