Raakamaitoa ei käsitellä mitenkään, ja sitä voi hakea suoraan tiloilta omaan astiaan tai ostaa joistakin kaupoista.
Raakamaidon on huomattu sopivan usein heillekin, joille tavallinen, homogenoitu tai pastöroitu maito ei sovi.
Homogenointi hajottaa maidon rasvan ja estää sen nousun maidon pinnalle. Pastöroidessa puolestaan lämpö tuhoaa maitoon mahdollisesti päätyneitä, haitallisia bakteereita, kuten EHEC-bakteereita, kampylobakteereita, listeria- ja yersinia-bakteereita sekä salmonellaa.
Lue lisää: Tunne raakaruoan vaarat
Riskinä bakteerit
Maitoon mahdollisesti päätyneet bakteerit tekevät raakamaidon ongelmalliseksi. Jo terveelle aikuiselle voi tulla siitä suolistotulehduksia. Riskiryhmille haitat ovat vakavampia, ja siksi sitä ei suositella heille. Riskiryhmiin kuuluvat pikkulapset, odottavat ja imettävät äidit, iäkkäät ja henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden vuoksi heikentynyt.
Esimerkiksi listeria ei yleensä aiheuta terveelle aikuiselle oireita, mutta riskiryhmäläisille saattaa kehittyä verenmyrkytys tai aivokalvontulehdus. Se voi myös vaarantaa syntymättömän lapsen hengen.
EHEC aiheuttaa veriripulia, josta voi kehittyä erityisesti pikkulapsille ja vanhuksille vakavia jälkitauteja, kuten munuaisvaurio.
Jos raakamaitoa haluaa käyttää, on tärkeää huolehtia kylmäketjusta ja nauttia maito parissa päivässä lypsyn jälkeen. Myös maidon kiehauttamista suositellaan: ilman riittävää kuumennuskäsittelyä raakamaidosta ei voi saada täysin riskitöntä.
Asiantuntijana erikoistutkija Pirkko Tuominen/Evira