Uskaltaako raakamaitoa juoda?

Uskaltaako raakamaitoa juoda?
Raakamaitoon ihastuneet kehuvat sen hyvää, luonnollista makua.
Julkaistu 27.5.2015

Raakamaitoa ei käsitellä mitenkään, ja sitä voi hakea suoraan tiloilta omaan astiaan tai ostaa joistakin kaupoista.

Raakamaidon on huomattu sopivan usein heillekin, joille tavallinen, homogenoitu tai pastöroitu maito ei sovi.

Homogenointi hajottaa maidon rasvan ja estää sen nousun maidon pinnalle. Pastöroidessa puolestaan lämpö tuhoaa maitoon mahdollisesti päätyneitä, haitallisia bakteereita, kuten EHEC-bakteereita, kampylobakteereita, listeria- ja yersinia-bakteereita sekä salmonellaa.

Riskinä bakteerit

Maitoon mahdollisesti päätyneet bakteerit tekevät raakamaidon ongelmalliseksi. Jo terveelle aikuiselle voi tulla­ siitä suolistotulehduksia. Riskiryhmille haitat ovat vakavampia, ja siksi sitä ei suositella heille. Riskiryhmiin kuuluvat pikku­lapset, odottavat ja imettävät äidit, iäkkäät ja henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden vuoksi heikentynyt.

Esimerkiksi listeria ei yleensä aiheuta terveelle aikuiselle oireita, mutta riski­ryhmäläisille saattaa kehittyä verenmyrkytys tai aivokalvontulehdus. Se voi myös vaarantaa synty­mättömän lapsen hengen.

EHEC aiheuttaa veriripulia, josta voi kehittyä erityisesti pikkulapsille ja vanhuksille vakavia jälkitauteja, kuten munuaisvaurio.

Jos raakamaitoa haluaa käyttää, on tärkeää huolehtia kylmäketjusta ja nauttia maito parissa päivässä lypsyn jälkeen. Myös maidon kiehauttamista suositellaan: ilman riittävää kuumennuskäsittelyä raakamaidosta ei voi saada täysin riskitöntä.

Asiantuntijana erikoistutkija Pirkko Tuominen/Evira

Kommentoi »