Terve.fi

"Urheilu-uran jälkeen minusta tulee hyvä lääkäri"

Anna Haataja ei ole valinnut kaikista kevyintä tietä. Hän on maajoukkuetason suunnistaja ja opiskelee siinä sivussa lääkäriksi.

Anna Haataja ei ole valinnut kaikista kevyintä tietä. Hän on maajoukkuetason suunnistaja ja opiskelee siinä sivussa lääkäriksi. Haataja kirjoittaa aiheesta blogia Terve.fi:n sivuilla. 

Haataja aloitti lääketieteen opintonsa syksyllä 2015. Ensimmäiset kaksi vuotta hän on opiskellut normaaliin tahtiin muiden kanssa. Ensi syksynä klinikkavaiheen alkaessa hän aikoo hidastaa opiskeluvauhtia. 

Vaikka Haataja haluaa panostaa nyt täysillä urheiluun, hän haluaa hoitaa myös opinnot kunnolla. 

— Urheilu on tällä hetkellä se ykkösjuttu, koulu tulee toisena. Urheilu-uran jälkeen minusta tulee hyvä lääkäri. 

 Toisinaan urheilun ja opintojen yhdistäminen on ollut haastavaa. Treenejä suunnitellessa on otettava huomioon Haatajan kouluviikot. Rankempien opiskelujaksojen aikana harjoittelua on kevennettävä. 

— Aikataulutus on välillä melkoista taistelua. Välillä on ollut liikaa kuormitusta. 

Liiallinen rasitus on onneksi huomattu ajoissa, ja Haataja on välttynyt pahimmilta ongelmilta.   

Haatajan normaaliin päivään kuuluu kahdet treenit: toiset aamulla ja toiset alkuillasta. Siinä välissä Haataja opiskelee joko itsenäisesti tai yhdessä muun ryhmän kanssa. Kovan aikataulun vastapainona myös rentoutuminen on tarpeen. 

— Katson Netflixiä aika paljon, jos vain on aikaa. Iltaisin näen myös kavereita. 

“Koita keksiä jotain muuta” 

Haataja kiinnostui lukiossa luonnontieteistä ja totesi, että lääkärin ammatti kiinnostaa häntä kaikista vaihtoehdoista eniten. Mitään palavaa intohimoa lääkärintyötä kohtaan hänellä ei ole koskaan ollut. 

Myös Haatajan vanhemmat ovat lääkäreitä. Heidän puoleltaan ei ole ikinä tullut minkäänlaista painostusta ammatinvalinnassa. 

— Päinvastoin, vanhemmat sanoivat, että koita keksiä jotain muuta. 

Kuin palkinto opiskelusta 

Ensimmäiset harjoittelut saattavat olla jännittävä paikka monelle nuorelle lääkärinalulle. Kahden vuoden aikana Haataja on päässyt tekemään kaksi muutaman päivän harjoittelua terveyskeskuksessa.  

Ensimmäisenä vuonna omat reaktiot potilaita ja heidän ongelmiaan kohtaan jännittivät, mutta toisena vuonna jännityksestä ei ollut enää tietoakaan. 

— Käytännön tekeminen ja sitä kautta asioiden oivaltaminen on ollut parasta muuten melko teoriapainotteisissa opinnoissa. Käytännössä oppiminen on kuin palkinto opiskelusta. 

Ouluun sopeutuminen oli helppoa 

Rovaniemeltä alun perin kotoisin oleva Haataja on viihtynyt uudessa kotikaupungissaan hyvin. Pian kaksi vuotta Oulussa asunut suunnistaja käy kotipaikkakunnallaan usein.  

— Keväällä käynnit ovat jääneet vähän vähemmälle kiireiden vuoksi, mutta etenkin syksyllä ravasin Rovaniemellä, sillä siellä on hyvä harjoitella. Lisäksi poikaystäväni asuu edelleen Rovaniemellä. 

Vaikka perhe ja poikaystävä ovat jääneet Rovaniemelle, on Ouluun kuitenkin ollut helppo sopeutua, sillä kaupunki oli nuorelle naiselle tuttu entuudestaan 

— Kun olin pienempi, asuimme Oulussa kuusi vuotta. Oulu on sopivan iso kaupunki, ja täällä on sopivasti kaikkea. En tiedä aionko jäädä tänne opiskelujen jälkeen, mutta nyt täällä on hyvä olla.    

Lähde:

Anna Haatajan haastattelu 9.5.2017

Lue myös:

Kuva:

Salla Simonaho

Julkaistu: 12.5.2017
Kommentoi »