Terve.fi

Univajeen hoitaminen voi auttaa masennusta ja paranoiaa

Univajeen hoitaminen voi auttaa masennusta ja paranoiaa
Unettomuuden hoitaminen verkossa toteutettavalla terapialla voi vähentää elämänlaatua heikentävien mielenterveysongelmien määrää. Lue lisää.
Julkaistu: 28.9.2017
Nuorilla esiintyvän unettomuuden hoitaminen verkossa toteutettavalla kognitiivisbehavioristisella terapialla voi vähentää elämänlaatua heikentävien mielenterveysongelmien määrää, todetaan vastavalmistuneessa tutkimuksessa.
Oxfordin yliopiston tutkijat havaitsivat, että masennuksen ja ahdistuneisuuden lisäksi unettomuuden helpottaminen vähentää myös psykoottisia oireita, kuten hallusinaatioita ja paranoiaa.
– Uniongelmat ovat todella yleisiä mielenterveyshäiriöistä kärsivillä henkilöillä. Liian pitkään unettomuutta on kuitenkin kohdeltu oireena, kun se onkin usein ongelma, joka aiheuttaa mielenterveyden häiriöitä. Tämä kääntää vanhan näkemyksen päälaelleen, toteaa Daniel Freeman, joka johti tutkimusta.
Tutkimuksessa oli mukana 3755 yliopisto-opiskelijaa eri puolilta Iso-Britanniaa. Heidät jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen sai kuusi 20 minuutin hoitokertaa kognitiivisbehavioristista terapiaa verkossa, ja toinen sai tavanomaista hoitoa ilman kognitiivisbehavioristista terapiaa.
Tutkijat selvittivät opiskelijoiden mielenterveyden tilaa verkossa täytettävillä kyselylomakkeilla tutkimuksen alussa ja sen jälkeen kolmen 10, ja 22 viikon kuluttua tutkimuksen alkamisesta. Terapiaa uniongelmiinsa saaneilla unettomuus väheni huomattavasti tutkimuksen aikana, minkä lisäksi myös masennus, ahdistuneisuus, painajaiset, paranoia ja hallusinaatiot vähenivät tilastollisesti merkittävissä määrin kun taas henkinen hyvinvointi ja työkykyisyys kohenivat huomattavasti.
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Lue lisää:
Kommentoi »