Terve.fi

Uniongelmat yhteydessä kroonisiin kipuihin

Uniongelmat yhteydessä kroonisiin kipuihin

Huonosti nukkuvilla suurempi riski kärsiä kroonisista kivuista ja mielenterveysongelmista. Lue lisää.
Mainos

Huonosti nukkuvilla ihmisillä näyttää vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan olevan suurempi riski kärsiä kroonisista kivuista ja mielenterveysongelmista. Unen määrän ja laadun vähenemisen todettiin ajan myötä nostavan kivuista kärsimisen riskin kaksin- tai kolminkertaiseksi. Tutkimuksen kirjoittaneen Esther Afolalun mukaan uniongelmat ja kivut ovat kaksi nyky-yhteiskunnan suurinta terveysongelmaa. Kipujen on todettu vaikuttavan unen laatuun, mutta tutkimuksessa osoitettiin myös unen laadun vaikuttavan kipuun – jopa suuremmissa määrin kuin kivun uneen. Tämän lisäksi vähäinen uni vaikeuttaa myös kivun sietämistä ja sen kanssa toimeen tulemista.

Tutkimuksessa käytiin läpi 16 aiheesta tehtyä aiempaa tutkimusta. Näissä oli yhteensä mukana 60 000 henkilöä 10 eri valtiosta. Tutkimusten alussa selvitettiin koehenkilöiden unitottumuksia, ja sitten seurattiin kuinka muutokset unen määrässä ja laadussa vaikuttivat siihen, kuinka potilaat kokivat kipunsa. Tämän lisäksi seurattiin muutoksia potilaiden immuunijärjestelmässä ja fyysisessä toimintakyvyssä. Puolta koehenkilöistä seurattiin vähintään neljä ja puoli vuotta.

Vähentynyt unen määrä heikensi potilaiden vastustuskykyä bakteereja, viruksia ja vierasaineita vastaan. Lisäksi se kohotti inflammaation, stressihormonien ja muiden kivusta kertovien biomarkereiden tasoja, aiheutti väsymystä ja heikensi yleistä terveydentilaa. Lisäksi vasta-alkanut unettomuusongelma jopa kaksinkertaisti kroonisten kipujen ja lonkkamurtuman riskin. Myös potilaat itse arvioivat fyysisen toimintakuntonsa heikentyneen, kun olivat nukkuneet huonommin.

Sen sijaan unen lisääntymisen ja kivun tai artriitin vähentymisen välillä ei havaittu yhteyttä. Pidempien yöunten todettiin kuitenkin parantavan fyysistä suorituskykyä. Tutkimuksissa potilaat raportoivat itse yöuntensa pituuden, eikä kaikilla tutkimuksilla ollut yhtenäistä tapaa arvioida unen laatua. Tämä voi heikentää tulosten tarkkuutta.

Lähde: Sleep Medicine 22.9.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Vaivaako unettomuus, milloin lääkäriin?

Syö tätä – vältä tuota. Ohjeita hyvän unen ravintoon

Auttaako melatoniini uniongelmiin?

Julkaistu: 7.10.2017