Terve.fi

Unihalvaus ei ole vaarallinen, vaikka voi tuntua pelottavalta

Unihalvaus ei ole vaarallinen, vaikka voi tuntua pelottavalta
Unihalvaus on tila, jossa ihminen on hereillä, mutta ei pysty puhumaan eikä liikkumaan. Itsestään ohi menevä kohtaus ei ole vaarallinen, vaikka se tuntuukin usein pelottavalta.

Arvion mukaan noin 10 prosenttia ihmisistä kokee unihalvauksen jossain elämänsä vaiheessa. Unihalvaus ei ole vaarallinen tai merkki mistään vakavammasta sairaudesta, vaikka kohtaus saattaa tuntua todella pelottavalta.

— Unihalvaus on tila, jossa ihminen on hereillä, mutta ei voi liikkua, selittää tutkijatohtori Katja Valli Turun yliopistosta. Kohtauksen aikana hengityslihakset ja silmäluomet toimivat normaalisti, mutta tahdonalaiset lihakset ovat toimintakyvyttömät, niin kuin nukkuessa yleensäkin.

Halvauksen syy löytyy aivoista: unen REM-vaiheessa aivot ovat todella aktiiviset ja unia nähdään paljon, mutta luustolihakset ovat halvaantuneet. REM-unesta havahtuessa vartalo saattaa jäädä unitilaan, vaikka ihminen on täysin hereillä, sillä unta säädellään aivoissa kahdessa eri sijainnissa.

Kohtaus on pelottava, mutta täysin vaaraton

Unihalvaus kestää sekunneista maksimissaan muutamaan minuuttiin. Unihalvauksen kokeva henkilö tajuaa ja muistaa kohtauksen itse, sillä hän on hereillä, mutta lihakset eivät vaan tottele. Unihalvaus koetaan Vallin mukaan yleensä pelottavana.

— Yleensä halvausta seuraavat ajatusketjut, esimerkiksi skitsofrenian pelko, ovat paljon pahempi haitta ihmiselle, kuin itse kohtaus, Valli toteaa.

Yleensä unihalvauksen kokeneelle onkin todella helpottavaa tietää, että halvaus ei ole vaarallinen ja ihmisessä itsessään ei ole mitään vikaa. Lääkäriin tulee hakeutua vasta, jos kohtaukset toistuvat usein ja ne alkavat haitata normaalia elämää.

Kohtauksiin voi tottua

Sanni, 30, saa unihalvauksia muutaman kerran vuodessa. Aluksi kohtaukset olivat pelottavia, mutta vuosien varrella hän on tottunut niihin.

— Nykyään unihalvaus lähinnä ärsyttää, kun sen tajuaa, mutta ei voi liikkua, Sanni kertoo. Hän arvioi, että kohtaus kestää joitain sekunteja, joiden aikana vartalo ei vaan toimi. Lisäksi hän saattaa kokea aistiharhoja, ääniä, joita ei oikeasti kuulu.

— Puhumaan tai huutamaan ei pysty, eikä silmiäkään saa auki. Kohtaus menee nopeasti ohi, kun hyväksyy sen, eikä taistele vastaan, hän tiivistää.

Saa herättää!

Jos huomaa toisella ihmisellä unihalvauksen, niin kosketus auttaa havahtumaan, jolloin kohtaus loppuu. Kohtauksen tunnistaa siitä, jos toinen makaa silmät auki, mutta ei pysty liikkumaan tai puhumaan.

— Usein ongelmana on se, että kohtauksen saisi poikki kosketuksella, mutta halvauksessa oleva ihminen ei voi kommunikoida tai pyytää apua, Katja Valli selittää.

Unihalvauksessa myös automaattiset elintoiminnot, kuten hengittäminen ja silmien auki pitäminen, koetaan usein raskaaksi, koska muut lihakset eivät toimi apuna. Vaikka aistit toimivat, niin aistiharhoja voi olla, ja saattaa esimerkiksi nähdä jotain mitä ei oikeasti ole, eli hallusinoida.

Parannuskeinoa tai lääkettä ei ole, mutta mielenhallintaa voi treenata

Unihalvaukselle ei ole löydetty yhteyksiä psyykkisiin sairauksiin. Kohtauksen todennäköisyys kasvaa, jos henkilöllä on muitakin unihäiriöitä, kuten toistuvia painajaisia tai unissakävelyä. Yleisintä on, että unihäiriöistä kärsivä ihminen saa halvauksen univajeen tai stressin seurauksena.

Narkolepsiaa sairastavilla ihmisillä unihalvaukset ovat yleisiä, sillä narkoleptikko saattaa vajota valveilta suoraan REM-uneen tai havahtua REM-unesta, vaikka vartalo on vielä toimintakyvytön.

Unihalvaukseen ei ole lääkitystä tai muuta halvauksia kokonaan poistavaa hoitokeinoa. Sen sijaan ihmisten suhtautumista unihalvaukseen voidaan muuttaa niin, ettei halvausta koettaisi niin pelottavana, sillä kyse ei ole mistään vakavasta.

— Rentoutumisharjoitukset ja tietoisuuden lisääminen voivat auttaa ymmärtämään, että kohtaus on pelottava, mutta täysin normaali ja ohimenevä, Valli tiivistää.

Myös Sanni toteaa, että paras keino kohtauksen lopettamiseksi on rentoutuminen.

— Ajattelen, että nukutaan sitten, jos ei voi herätäkään, niin kroppa rentoutuu ja kohtaus loppuu, hän kertoo omasta keinostaan unihalvauksen hetkellä.

Lähde: Katja Vallin ja Sannin (nimi muutettu) haastattelut 7.7.2017

Julkaistu: 7.7.2017
1 kommentti