Kauneus ja Terveys

Uneton kesäyössä

Uneton kesäyössä
Tuleeko kesällä toimeen tavallista vähemmällä unella? Lue unitutkija Markku Partisen ja lukijoiden neuvot nukahtamiseen.
Julkaistu: 24.5.2012

1. Miten valoisuuden lisääntyminen vaikuttaa unentarpeeseen? 

Unen tarve sinänsä ei tutkimusten mukaan muutu, mutta valoisana vuodenaikana tuntee itsensä usein pirteämmäksi. Työttömiä seuranneessa tutkimuksessa todettiin, että osallistujat nukkuivat talvella enemmän kuin kesällä. Moni muukin nukkuu talvella enemmän, jos siihen on mahdollisuus.

2. Miksi jotkut ovat herkempiä menettämään sikeät yöunensa? 

Kirkas valo vaikuttaa eniten valoherkkiin yksilöihin. He heräävät, kun tulee valoisaa, ja voivat kärsiä unettomuudesta. Valolle herkät kesävalvojat kärsivät muita enemmän myös talven pimeydestä. Tällaiset taipumukset ovat pitkälti geneettisiä.

3. Millaiset käytännön keinot auttavat sopeutumaan öiden valoisuuteen? 

Samat jutut toimivat ympäri vuoden: tarpeeksi liikuntaa päivällä, riittävän pimeä ja hiljainen makuuhuone sekä raikas, riittävän viileä ilma.

Kesällä voi tarvita pimennysverhoja ja tuuletinta. Jos lämpötila huoneessa on yli 27 astetta, se alkaa nostattaa hikeä ja tuntuu epämiellyttävältä. Silloin nukkumisesta tulee vaikeaa.

4. Kannattaako kesällä nukkua ikkuna auki vai kiinni? 

Makuuhuoneen ilman tulisi olla raikasta, ja ikkuna auki voi olla helpompi nukkua. Ikkunasta tuleva siitepöly voi kuitenkin vaikeuttaa allergikon unensaantia. Myös kadulta kuuluvat äänet voivat häiritä.

Makuuhuoneen suositeltu äänenvoimakkuus on alle 25 desibeliä. Jos melutaso on yli 35 desibeliä, se vaikuttaa jo univaiheisiin. Oma arvio on paras mittari, eli itselle paras vaihtoehto selviää testaamalla.

5. Miten kesäöinä kannattaa pukeutua? Entä millainen peitto ja lakanat sopivat kesään? 

Yöpuvun, lakanoiden ja vuodevaatteiden pitäisi olla hengittäviä ja miellyttävän tuntuisia, mieluiten luonnonmateriaalia, kuten puuvillaa, pellavaa tai silkkiä.

6. Saako valoisuus aikaan unta häiritseviä muutoksia hormonitoiminnassa? 

Aikabiologiset rytmit vaikuttavat lähes kaikkeen hormonitoimintaan. Mitä enemmän unirytmi häiriintyy, sitä enemmän on hormonitoiminnassakin ongelmia.

Kasvuhormoni on riippuvainen syvästä unesta, ja jos uni estyy, hormonin tuotanto vähenee runsaasti.

Kortisolin eli stressihormonin eritys lisääntyy normaalisti iltaa kohti ja vähenee yöllä. Jos nukkuu huonosti, kortisolipitoisuudet ovat koholla sekä yöllä että päivällä. Jatkuva kohonnut kortisolipitoisuus saa aikaan tuhoja aivoissa. Se voi esimerkiksi heikentää muistia.

7. Miten muualta Suomeen muuttaneet oppivat nukkumaan valoisina öinä? 

Työssäni Uniklinikalla olen huomannut, että etenkin Välimeren maista muuttaneille on ongelmallista tottua Suomen vuodenaikoihin ja monet kärsivät valoherkkyyden takia univaikeuksista. Tätä olisi hyvä tutkia enemmänkin.

8. Onko Lapissa yöttöminä öitä unettomuuden aalto? 

Tilanne on jo tasaantunut, mutta 1950-luvulla Lapissa nukuttiin talvella enemmän kuin kesällä. Talvella käpyrauhasesta erittyi paljon melatoniinia, joka paitsi unetti, myös hillitsi sukupuoliviettiä. Kesällä sitten tehtiin työt, ja valtaosa lapsista sai alkunsa kesäkuussa.

Asiantuntija unilääketieteen erikoislääkäri, neurologian dosentti Markku Partinen.

Lukijoiden vinkit: 

  • Liikunta ja sen jälkeen kylmää ja kuumaa suihkussa sekä kevyt hieronta kosteusvoidetta levitettäessä. Anna
  • Iltauinti tai kylmä suihku on ehdotonta ennen nukkumaanmenoa kuumalla säällä. Nukun pelkällä pussilakanalla, joka sekin on ollut päivän ajan pakastimessa. Sen viileys häviää nopeasti, utta auttaa hyvin unentuloon asti. Lisäksi pidän tuuletinta tai kahta – täysillä. Valo ei ole ongelma, kun on tarpeeksi pimentävät verhot. Sanna
  • Yöllä uimaan ja takaisin sänkyyn ilman pyyhekuivausta. Teen tätä mökillä niinä +27-öinä. Inari
  • Viileä suihku, satiinipussilakana ilman peittoa, tuuletin ja ehkä ikkunat ja parvekkeen ovi auki ja vielä pimennysverhot kaupan päälle! Emilia

Kommentoi »