Terve.fi

Ulosteensiirron voi tehdä myös suun kautta

Ulosteensiirron voi tehdä myös suun kautta
Ulosteensiirto onnistuu yhtä hyvin nielemällä kapseleita kuin paksusuolen tähystyksellä. Lue lisää.
Julkaistu: 30.11.2017

Ulosteensiirto onnistuu tuoreen tutkimuksen mukaan yhtä hyvin nielemällä kapseleita kuin tavanomaisemmin paksusuolen tähystyksellä. Havainto on tervetullut, sillä kapseleilla tehtynä hoito on edullisempi ja monille myös miellyttävämpi. Ulosteensiirtoa käytetään Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman ripulin hoidossa.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 116 toistuvasta Clostridium difficile -ripulista kärsivän potilaan kokeeseen. Kaikille potilaille annettiin vankomysiinilääkitys, minkä jälkeen heidät satunnaistettiin saamaan ulosteensiirto joko kapseleina suun kautta tai paksusuolen tähystyksellä. Siirteet saatiin seitsemältä vapaaehtoiselta luovuttajalta, ja hoidon katsottiin tehonneen, jos potilaan ripuli ei uusiutunut 12 viikon seurannan aikana.

Hoidot olivat erittäin tehokkaita, sillä kummassakin ryhmässä peräti 96 prosenttia potilaista pysyi oireettomina seurannan ajan. Teho oli jonkin verran odotettua suurempi, mikä saattaa johtua tutkimusasetelmasta. Aiemmissa tutkimuksissa ulosteensiirto on tehonnut 60–90 prosentissa tapauksista.

Ulosteensiirtoja on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa, ja hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Yleensä siirre saadaan lähiomaiselta. Ulosteensiirtoja on kokeiltu myös muiden sairauksien hoidossa. Meneillään on mm. tutkimuksia, joissa niitä kokeillaan ärtyvän suolen oireyhtymän, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa autismin hoidossa. Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen.

Lue lisää:

Kommentoi »