Tyttö, sinullahan kasvaa parta!

Tyttö, sinullahan kasvaa parta!
Kaikilla naisilla on ihokarvoja kasvoissa, mutta karvankasvu voi villiintyä tai olla synnynnäisesti runsasta.
Julkaistu 11.4.2018

Karvaton ja sileä kuin vauvan peppu. Siinä tämän päivän ihoihanne etenkin naisille.

– Ihmisrodulle kuitenkin kuuluvat kainalo-, häpy- ja säärikarvat. Kasvoissakin on karvaa. Nykymuodin tavoite on olla poikkeava eli karvaton, huomauttaa lisääntymislääketieteen professori Aila Tiitinen.

Kun naisella on paljon karvoitusta miehille tyypillisillä alueilla, kuten rintojen välissä, ylähuulessa tai alavatsassa, puhutaan hirsutismista eli karvojen liikakasvusta. Siitä kärsii noin 5–10 prosenttia naisista.

Karvoitus vaihtelee hormonitoiminnan mukaan: esimerkiksi raskaus, mieshormonien eli androgeenien suuri määrä ja vaihdevuodet voivat saada karvat rehottamaan.

Myös geenit ja etninen tausta vaikuttavat asiaan. Se, mikä on normaalia Kreikassa, voi olla liikakarvoitusta Suomessa.

– Riippuu tutkimuksesta ja lääkäristä, mikä katsotaan normaalin ja liiallisen karvankasvun rajaksi. Ei ole normaalia, jos naisen pitää ajella parta päivittäin, Tiitinen sanoo.

Milloin pitää mennä lääkäriin?

Jos karvat ovat alkaneet kasvaa äkkiä, ja varsinkin jos siihen liittyy kuukautiskierron häiriöitä tai hiustenlähtöä, mene lääkäriin.

Syynä voi olla mieshormonien liikaeritys tai munasarjasairaus, kuten monirakkulatauti.

– Harvinaisissa tapauksissa siihen liittyy hiusrajan nousua sekä virilismiä eli äänen madaltumista ja klitoriksen kasvua, Tiitinen selittää.

Hormonitaso mitataan verikokeella, ja munasarjasairaus havaitaan ultraäänitutkimuksella.

Myös lihominen voi laittaa viikset kasvamaan. Silloin kannattaa lisätä liikuntaa ja muuttaa ruokavaliota.

Lääkkeet tehoavat karvoihin melko huonosti. Jos syy on hormonaalinen, paras teho on yhdistelmäpillereillä, joiden keltarauhashormoni on antiandrogeeni eli mieshormonien vastavaikuttaja.

– Ehkäisypillereiden vaikutuksen näkee kuuden kuukauden päästä, Tiitinen huomauttaa.

Karvoja ei saa pysyvästi pois

Naiset ovat herkkiä kasvokarvoille. Moni haluaa tietää, ovatko omat karvat normaaleja. Useimmiten karvaa poistetaan kosmeettisista syistä.

Tapoja on useita. Karvoja voi ajella, nyppiä, langata, vahata, sokeroida, poistaa karvanpoistovoiteilla, laserilla, valoimpulssilla, epilaattorilla tai elektrolyysillä.

Pysyvää poistotapaa ei ole. Tehokkaimpia ovat valoimpulssi- ja laserhoito sekä elektrolyysi.

Niissä karvatuppeen johdetaan lämpöä, joka tuhoaa karvaa. Elektrolyysissä karvatupet poltetaan yksi kerrallaan, joten menetelmä on hidas.

– Lääketieteellisiä laserhoitoja käyttävät- ihotautilääkärit ja muut lääkärit. Laser tehoaa parhaiten tummiin karvoihin vaalealla iholla, sanoo ihotautilääkäri Maria Huttunen.

Elektrolyysi ja sokerointi käyvät hyvin myös vaalealle karvalle.

Tulokset riippuvat geeneistä ja hormoneista. Karvan pitäisi myös olla poistohetkellä kasvuvaiheessa.

– Hoidon jälkeen pitää käyttää kuorintavoidetta ja kosteuttaa iho hyvin. Näin näppyjä ja sisäänpäin kasvaneita karvoja ei tule niin herkästi, neuvoo ihoterapeutti Nina Widell Imagine Day Spasta.

Lähteenä myös: terveyskirjasto.fi 

1 kommentti