Terve.fi

Työstä johtuva stressi lisää diabetesriskiä

Työstä johtuva stressi lisää diabetesriskiä
Työstressistä kärsiville saattaa pitkällä aikavälillä kehittyä muita todennäköisemmin diabetes.
Julkaistu: 26.2.2018

Työntekijöille, jotka kokevat töissään paljon stressiä, saattaa pitkällä aikavälillä kehittyä muita todennäköisemmin diabetes, toteaa vastavalmistunut kiinalaistutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 3730 öljyalalla työskentelevää henkilöä, joista kellään ei tutkimuksen alussa ollut diabetesta. Henkilöitä seurattiin 12 vuotta, minä aikana erityisen stressaavissa työtehtävissä oleville henkilöille kehittyi 57 prosenttia muita todennäköisemmin diabetes.

Tutkijat havaitsivat myös, että työntekijät, joiden tukiverkosto heikkeni tai vapaa-ajan harrastukset vähenivät tutkimuksen aikana, saivat lopulta 68 prosenttia muita todennäköisemmin diabeteksen. Tutkimuksessa ei lue, kuinka moni työntekijälopulta sai diabeteksen.

Maailmanlaajuisesti noin yhdellä kymmenestä aikuisesta oli diabetes vuonna 2014. WHO ennustaa, että vuonna 2030 diabetes on maailman seitsemänneksi yleisin kuolinsyy. Suurimmalla osalla näistä ihmisistä on kakkostyypin diabetes.

Lääkärit ovat pitkään suositelleen liikuntaa, painonpudottamista ja terveellistä ruokavaliota taudin aiheuttamien komplikaatioiden minimoimiseksi. Töissä käyvien henkilöiden diabetesriskiä taas näytti tutkimuksessa nostavan se, jos henkilöllä on liikaa työtehtäviä kerralla tai jos hän ei tiedä, mitä häneltä odotetaan työn suhteen.

Työntekijään liittyvistä tekijöistä riskiä nostivat eniten omasta hyvinvoinnista huolehtimisen vähentäminen sekä rationaalisten selviytymiskeinojen heikkeneminen. Sen sijaan esimerkiksi keskeytykset, tehtävän päättyminen tai heikko kommunikointi työpaikalla eivät näyttäneet nostavan diabeteksen riskiä.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Kommentoi »