Terve.fi

Tupakasta eroon pääseminen voi viedä 30 yritystä

Tupakasta eroon pääseminen voi viedä 30 yritystä
Toisinaan puhutaan, että tupakoinnin lopettamista täytyy yrittää viidestä seitsemään kertaa ennen kuin se onnistuu.
Julkaistu: 5.7.2016
Toisinaan puhutaan, että tupakoinnin lopettamista täytyy yrittää viidestä seitsemään kertaa ennen kuin se onnistuu. Tämä arvio voi mennä hyvinkin alakanttiin, sillä uuden tutkimuksen mukaan ihmiset yrittävät lopettaa keskimäärin jopa 30 kertaa ennen kuin oikeasti onnistuvat jättämään tupakan.
Kanadalaisessa tutkimuksessa seurattiin yli 1200 tupakoivaa ihmistä kolmen vuoden ajan. Aikaisempi uskomus lopetusyritysten määrästä voi tutkimuksen kirjoittajien mukaan johtua siitä, että se perustuu tapauksiin, joissa henkilö on onnistunut lopettamaan tupakoinnin. Tällä kertaa tutkimuksessa olivat mukana myös ne, jotka eivät vielä ole onnistuneet.
Kun tutkimus alkoi vuonna 2005, osallistujat muistelivat, kuinka monta kertaa he olivat tosissaan päättäneet lopettaa tupakoinnin. Tämän jälkeen heidät kutsuttiin aina puolen vuoden välein haastatteluun, jossa heiltä kysyttiin, montako kertaa he olivat tosissaan yrittäneet lopettaa kuluneen puolen vuoden aikana. Lopettamisyritys todettiin onnistuneeksi, jos henkilö oli vuoden polttamatta.
Tämän jälkeen tutkijat selvittivät neljällä eri tilastotieteellisellä menetelmällä, montako kertaa yksi henkilö keskimäärin yritti lopettaa tupakoinnin ennen kuin onnistui siinä. Puolueettomin laskutapa antoi tulokseksi keskimäärin 30 yritystä.
– Tulos on paljon korkeampi kuin tulokset kokeista, joissa lopettaneilta kysytään jälkikäteen, montako kertaa he yrittivät lopettaa elämänsä aikana. Ihmiset eivät muista kaikkia elämänsä aikana tapahtuneita asioita. Lisäksi näissä tutkimuksissa on keskitytty vain niihin, jotka olivat onnistuneet lopettamaan, kommentoi tutkimuksen johtaja, Michael Chaiton Toronton yliopistosta.
Tämä kuvaa hyvin useiden tupakoitsijoiden käymää kamppailua. Tulos kuitenkin vain kuvaa ilmiötä, ei ennusta yksittäisen ihmisen onnistumista. Tupakoinnin lopettaminen onnistuu monilla jo ensimmäisellä yrittämällä, ei siis tarvitse yrittää 30 kertaa ennen kuin voi lopettaa.
Toisaalta tulos antaa myös toivoa niille, jotka ovat yrittäneet kerta toisensa jälkeen lopettaa tupakoinnin, mutta epäonnistuneet. Se saattaa onnistua vielä usean kymmenen epäonnistuneen yrityksen jälkeenkin.
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.
16 kommenttia