Kauneus ja Terveys

Tunne ihosi rytmi!

Tunne ihosi rytmi!
Ihollakin on päivärytminsä. Tiesitkö, että iho on hehkeimmillään aamukymmeneltä?
Julkaistu: 2.2.2011

AAMU 

Aamulla siirryt makuuhuoneen hämärästä kylpyhuoneen viileyteen ja kirkkauteen. Kun sytytät valot, käyt aamupesulla ja nautit aamupalan, myös ihosi luontaiset suojamekanismit ulkoisia haittatekijöitä vastaan aktivoituvat. Tähän liittyy esimerkiksi talirauhasten toiminnan vilkastuminen; runsaimmillaan talituotanto on aamupäivällä.

Ihosi aamu alkaa puhdistuksella. Kasvoilta poistetaan yövoiteen rippeet ja yön aikana ihon pinnalle noussut tali, hien mukanaan tuomat kuona-aineet sekä kuollut solukko. Hellä mutta tehokas puhdistus paitsi virkistää, myös varmistaa hoitotuotteiden vaikuttaja-aineiden imeytymisen.

Oman ihosi tarpeet määräävät aamupuhdistuksen tehokkuuden. Normaalille iholle voi riittää huljautus kylmällä vedellä. Kuiva, vettä karttava iho puhdistuu kasvoveteen kostutetulla pumpulilla. Jos iholla on runsaasti yövoidetta tai iho on rasvoittuva, pesu puhdistustuotteen kera on paikallaan. Pääasia on, että iho puhdistuu mutta ei kuivu eikä ärry.

Koska ihon omat prosessit painottuvat yön jälkeen suojautumiseen, aamu ei ole oikea hetki tehokkaille uudistaville tai elvyttäville tuotteille – saatikka vastaaville hoidoille. Älä myöskään kuori ihoa aamulla voimallisesti, sillä se heikentää ihon luontaista suojamuuria.

Aamulla tärkeintä: kosteutus ja suojaus.

PÄIVÄ 

Päivällä ihosi on jatkuvassa ulkoisten häiriötekijöiden ristitulessa. Iho altistuu ulkona ja töissä UV-säteille ja sähkömagneettiselle säteilylle. Kasvoja koettelevat niin ilmansaasteet, tuulet, tuiskut ja lämpötilanvaihtelut kuin kuiva konttori-ilma ja huonepöly.

Iholla on omat luontaiset suojatekijänsä ulkoisia haittoja vastaan: pigmentti torjuu UV-haittoja, hydrolipidikalvo hillitsee kuivumista ja mekaanisia ärsytystekijöitä, E-vitamiinin tukema tripeptidi toimii puskurina vapaita radikaaleja vastaan.

Mutta tarvitset myös kosmetiikkaa. Päivävoide täydentää ihon kosteus- ja rasvavarantoja ja auttaa ihoa pysymään vastustuskykyisenä ja hyvinvoivana. Aurinkofiltterit torjuvat UV-säteilyn haittoja, antioksidantit sähkömagneettisen säteilyn aiheuttamaa solujen hapettumista. Myös meikki toimii suojamuurina ulkomaailmaa vastaan.

Ihon on todettu olevan hehkeimmillään kello 10. Jotta näin olisi, voit varmistaa hehkeyden vaikkapa seerumilla, joka virkistää ihoa pitkävaikutteisesti C-vitamiinin voimin. Paraskaan seerumi ei kuitenkaan korvaa luontaisia heleyttäjiä. Ulkoile siis päivittäin, jotta iho saa happea ja hiussuonten verenkierto pysyy vireänä. Juo riittävästi, jotta ihon sisäinen vesiliikenne ei häiriinny.

Vedestä on hyötyä myös ulkoisesti. Mineraalivesisuihke viilentää välittömästi poskia, jotka näytön äärellä istuminen on saanut kuumottamaan.

Päivällä tärkeintä: suojaus ja nesteytys. 

ILTA 

Illalla koko kehosi elää siirtymävaihetta. Iholle illan keskeinen rituaali on peseytyminen. Vaikka meikit ovat parhaimmillaan lähes yhtä hoitavia kuin hoitotuotteet, vanha sääntö “ei meikit päällä nukkumaan” on yhä voimissaan.

Pese kasvot illalla aamupesua tehokkaammin, jotta iho pääsee eroon päivän pölyistä ja ehosteista. Kun puhdistat ihon huolellisesti, takaat sen, etteivät yöksi kasvoille levitettävien hoitotuotteiden aktiiviaineet jää vain ihon pinnalle vaan pääsevät imeytymään syvemmälle. Silloin tuotteiden vaikutus on perusteellisempi.

Illalla ihosi kykenee ottamaan täyden hyödyn tehotuotteista eli puhtaalle iholle levitettävien naamioiden ja seerumien vaikuttaja-aineista. Ilta on myös oikea hetki poistaa iholta ylimääräinen kuollut solukko, mikä parantaa hoitotuotteiden vaikutusta entisestään. Jos ihosi on arka ja couperoottinen, valitse raekuorinnan sijaan entsyymien ja hedelmähappojen voimalla ihoa kirkastava ja uudistava tuote.

Ilta olisi ihanteellista aikaa tehokkaasti uudistaville “nuorennushoidoille”, mutta hoitoloiden aukioloaikojen vuoksi ne on ajoitettava iltapäivän tai parhaimmillaan alkuillan tunteihin.

Illalla tärkeintä: puhdistus ja tehohoidot. 

YÖ 

Yöllä ympäristömme kosteus- ja lämpöolot ovat vakaat, eivätkä haittatekijät, kuten ilmansaastet tai UV-säteily, häiritse ihosi hyvinvointia. Olosuhteet ovat ihon kannalta ihanteelliset, sillä kun nukut, ihon luontainen suojamekanismi on heikoimmillaan. Solujen happi- ja ravintokuljetuksista vastaava hiussuonten verenkierto on puolestaan silloin vilkkaimmillaan. Siksi iho on yön pimeinä tunteina erityisen altis ulkoisille tekijöille, niin hyödyllisille kuin haitallisille.

Iholle yö merkitsee aktiivisen aineenvaihdunnan ja uudistumisen aikaa. Kasvuhormonit ylläpitävät epidermiksen eli ihon pintakerroksen solujakautumista. Jakautuminen on vilkkaimmillaan keski- ja aamuyön tunteina. Tämä ihon työrytmi on selitys myös sille, miksi päivä- ja yövoiteella on eroa:yöllä iho ei kaipaa tuotteelta UV-suojaa eikä virkistystä ja heleytystä. Yöllä ihoa hyödyttävät voiteet ja seerumit, joiden sisältämät aktiiviaineet tukevat ihon uudistumista ja elpymistä, vahvistumista ja rauhoittumista: peptidit ja retinoli uudistavat ihoa, ja omega-rasvahapot vahvistavat happovaippaa sekä hillitsevät hapettumisreaktioita.

Paras yötuote löytyy tuttua sääntöä noudattamalla: ihotyyppi ratkaisee koostumuksen ja ihon hoitovaatimukset sen, mitä aktiiviaineita tuote sisältää. Joskus kasvosi pärjäävät kosteuttavalla seerumilla, toisinaan tarvetta on niin hoitavalle öljylle kuin huippuluokan voiteelle. Kun tunnistat ihosi olemuksen, voit antaa sille parasta mahdollista hoitoa.

Yöllä tärkeintä: elvyttäminen ja vahvistaminen. 

Lue myös:

Kommentoi »