Puhdista kasvot oikein

Puhdista kasvot oikein
Näin puhdistat ihostasi meikin ja huuhtelet pois epäpuhtaudet. Miksi kasvot pitää puhdistaa huolella?
Julkaistu 15.6.2009

1. Kuinka usein kasvot kannattaa puhdistaa oikeasti?

Iltapesu poistaa päivän mittaan kertyneen lian ja saasteet sekä meikin. Yön aikana ihon toiminnot ovat vilkkaimmillaan, joten puhdistettu iho ottaa hoitotuotteiden tehoaineet paremmin vastaan illalla kuin aamulla.

Aamupuhdistus siistii iholta yöllisessä työrupeamassa syntyneen ylimääräisen talin. Mikäli ihoa ei puhdisteta, ilman epäpuhtaudet ja ihotali voivat tukkia ihohuokosia, jolloin hipiälle voi kertyä epäpuhtauksia.

2. Mistä tunnistan hyvän puhdistustuotteen

Hyvän putsarin jäljiltä kasvot tuntuvat miellyttäviltä eikä iholle jää likaa tai meikkiä. Kasvovettä käytettäessä vanulappu ei siis jää likaiseksi.

Jos iho rasvoittuu ja kiiltelee helposti, talintuotantoa hillitsevät puhdistustuotteet ovat luultavimmin paras valinta. Ne jättävät ihon raikkaaksi ja mattaiseksi.

Kireä, helposti punoittava ja läiskikkääksi muuttuva kuivaihoinen tarvitsee puhdistusaineeseensa hoitavia aineosia, jotka vahvistavat ihon pintaa suojaavaa hydrolipidikalvoa.

Normaali-ihoisen putsareissa on mukana optimaalista ihon olotilaa ylläpitäviä, niin sanottuja tasapainottavia aineosia.

3. Voinko poistaa silmämeikin kasvojen puhdistusaineilla? 

Ei mielellään. Silmänympärysiho on muuta kasvojen ihoa huomattavasti ohuempaa ja silmämeikki usein kasvomeikkiä pysyvämpää.

Silmämeikinpoistoaineen pitää poistaa meikki kasvoputsaria tehokkaammin, mutta hellävaraisemmin.

Vedenkestävän silmämeikin poistajissa on esimerkiksi kuivaöljyjä, jotka liottavat vedenkestäviä aineosia, mutta eivät rasita ohutta ihoa eivätkä öljyjen tapaan tunnu rasvaiselta tai jätä silmiin kalvomaista tunnetta.

4. Käytän vain vesipestävää ripsaria. Tarvitsenko puhdistusainetta?

Vesi poistaa jotkut meikit, mutta se ei puhdista ihon pinnalle kertyvää ihotalia eli rasvaa eikä ulkoilmasta kertyviä epäpuhtauksia ja likaa. Ne voivat iholle kertyessään edistää epäpuhtauksien syntymistä. Puhdistitpa ihon millä tahansa, muista huolehtia ihon kosteutuksesta ja suojaamisesta.

5. Voinko pestä kasvoni saippualla?

Saippua puhdistaa ihosta likaa ja rasvaa, mutta se voi pestä pois myös ihoa suojaavaa hydrolipidikalvoa. Iho voi tuntua kuivalta ja kiristävältä. Oikeaoppinen puhdistustuote vahvistaa ja ylläpitää ihon hydrolipidikalvon tasapainoa ja siten ihon suojaa. Saippua ei ole hyvä valinta.

6. Eroaako kosmetologipuhdistus kotiputsauksesta?

Kotona tehtävä puhdistaminen tarkoittaa lian, epäpuhtauksien ja meikin poistamista ihon pinnasta. Kosmetologin tekemä ihonpuhdistus on kasvohoito, jossa poistetaan mekaanisesti epäpuhtauksia ja syväpuhdistetaan ihohuokosia.

7. Voiko vesiliukoisen tuotteen poistaa vain vedellä?

Jos tuotteen ohjeet neuvovat käyttämään kasvopaperia tai vanua poistamiseen, toimi niin. Pelkkä vesipesu ei välttämättä irrota meikkiä hyvin. Vesiliukoisen tuotteen voi pyyhkimisen jälkeen huuhtoa halutessaan vielä vedellä. Veden käyttö tuotteen kanssa ei ole pakollista. Jotkin vesiliukoiset tuotteet on suunniteltu poistettavaksi pelkästään vedellä. Lue pakkausten ohjeet. Mikäli et ymmärrä, kysy apua ostopaikan henkilökunnalta.

Asiantuntija Dior Counter Manager Riitta Karvonen, Sokos Helsinki

Kommentoi »