Kauneus ja Terveys

Onko pesemättä jättäminen hyväksi kasvojen iholle?

Onko pesemättä jättäminen hyväksi kasvojen iholle?
Saippuoiden sanotaan usein kuivattavan kasvojen ihoa, mikä pitääkin paikkansa käytön ollessa jatkuvaa ja tiivistä. Mutta kuinka usein saippuaa voi käyttää ja pitäisikö kasvot pestä erityisaineilla?
Julkaistu: 25.6.2015

Kasvojen iho on vankkaa tekoa ja kestää toistuvaa rasitusta hyvin. Siinä on paljon huokosia ja se paranee nopeasti loukkaantumisten jälkeen. Ajan kuluessa ympäristölle altistuminen alkaa kuitenkin näkyä. Iho ohenee ja sen elastisuus häviää. Lisäksi sen huokoisuus kasvaa. Muita ikääntymisen ja valoaltistumisen vaikutuksia ovat pisamat, kasvon ilmeviivojen hienoiset muutokset sekä ns. harakanvarpaat ja rypyt. Huolestumme usein ikääntymisen merkkien ilmestymisestä, joten usein kysytty kysymys kuuluukin, kuinka kasvot tulisi puhdistaa ikääntymisen välttämiseksi.

Kasvojen yletön puhdistaminen saippualla ja vedellä tai puhdistusaineilla voi häiritä ihon eristysfunktiota, jolloin seurauksena on punoitusta ja kuivumista. Kyseessä on kuitenkin ongelma joka koskee yleensä käsiä – ei kasvoja – niitä jatkuvasti pesevillä ihmisillä, kuten lääkäreillä, hoitajilla ja esimerkiksi baarimestarerilla. Kasvojen pesemisen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia, ellei kyseessä ole piilevä ongelma, kuten ekseema (atooppinen ihottuma).

On silti hyvä ajatus kiinnittää huomiota siihen, millä kasvonsa pesee. Pelkkä vesi ei usein riitä, koska lika tarttuu ihoon. Useat tarvitsevat puhdistusainetta aktiivisista talirauhasista johtuvan rasvoittuvan ihon vuoksi.

Valitse ihollesi sopiva saippua 

Useimmille tavallinen saippua soveltuu täysin kasvojen pesuun. Kemiallisesti saippua on rasvahappojen ja natriumin muodostama suola. Suopa on saippuan kaltainen aine, siinä rasvahappojen kanssa reagoivana aineena on vain kalium. Nykyisin yleisimpiä saippualajeja ovat talista ja kookosöljystä tehdyt saippuat. Saippua on emäs (pH 9-10), joten se voi ärsyttää tervettäkin ihoa, joka tapaa olla lievästi hapan (pH 5,6 – 5,8).

Synteettiset saippuat – jotka voi joskus tunnistaa pakkauksesta jossa lukee ”saippua-vapaa” tai ”saippuaton” – ovat joillekin parempi valinta, koska niiden pH on lähempänä normaalia ihoa. Synteettiset saippuat ovat varmasti kokeilun arvoisia, jos ihosi reagoi huonosti tavallisiin saippuoihin.

Kasvojen kuorintavoiteet, jotka poistavat uloimman ihokerroksen kuolleita ihosoluja, ovat nekin käyttökelpoisia. Monet vain tapaavat käyttää niitä liian innokkaasti, jolloin iho ärsyyntyy. Sama pätee myös karkeisiin pesuliinoihin ja -sieniin. Pesuveden tulisi lisäksi saippuatyypistä riippumatta olla haaleaa, ei kuumaa.

Jotkut pesevät kasvonsa ilman saippuaa koko elämänsä ajan. He saattavat käyttää perimätietona kulkeutuneita keinoja saippuan sijaan (esimerkiksi E-vitamiini-kasvovoide -seoksen käyttäminen saippuan sijaan). Osalla vain on luonnostaan kaunis ja terve iho. Tällöin heidän suosimillaan ihonhoitomenetelmillä on häviävän pieni merkitys heidän ihonsa terveyteen.

Ihonhoitoon – erityisesti kasvojen ihonhoitoon – liittyville myyteille, kansantaruille, perimätiedolle ja markkinointikeinoille ei näy loppua. Useimmiten vain hyvistä, kovista faktoista tuntuu olevan pula.

Copyright © 2010 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Kommentoi »