Maataloudessa käytetyillä torjunta-aineilla voi olla hyvinkin merkittäviä vaikutuksia perheeseen. Amerikassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että riski sairastua muun muassa leukemiaan on korkea niillä lapsilla, joiden kasvuympäristössä työskennellään vaarallisten maatalousmyrkkyjen kanssa.
Tutkimuksessa keskityttiin nimenomaan maataloustyöntekijöiden lapsiin. Tarkoituksena oli kartoittaa torjunta-aineiden yhteyttä muun muassa neurologisiin ja käytökseen liittyviin häiriöihin, hengityselinsairauksiin sekä leukemiaan ja muihin lapsuusajan syöpäsairauksiin. Tutkija Levy Schroeder sanoo, että tutkimusraportin esiteltyjen todisteiden painoarvo on häkellyttävä, joskaan ei lopullinen.
Hieman aikaisemmin toteutettu tutkimus on osoittanut torjunta-aineiden haitallisen vaikutuksen myös naisten hedelmällisyyteen ja lasten syntymäpainoon. Tutkimukseen osallistui 6000 naista usean vuoden aikana ja sen aikana toteutettiin fyysiset tarkastukset, kyselyt ja haastattelut. Naisilta kysyttiin kuinka kauan heillä oli kestänyt hedelmöittyä ja millaisia töitä he olivat tehneet. Samalla selvitettiin olosuhteita, joissa he olivat työskennelleet ja altistumisia kemikaaleille raskauden aikana.
Kuten aikaisemminkin tiedettiin, muun muassa korkea ikä, tupakointi ja alkoholinkäyttö vaikuttivat hedelmöittymiseen ja lapsen syntymäpainoon. Tutkimustuloksista kävi kuitenkin ilmi kemikaalien vaikutus. Niillä naisilla, jotka olivat altistuneet muovia pehmentäville kemikaaleille tai torjunta-aineille, oli kaksinkertainen todennäköisyys hedelmöittyä vasta vähintään puolen vuoden yrittämisen jälkeen. Samoin heillä oli kaksinkertainen todennäköisyys sille, että lapsi oli syntyessään alipainoinen.
Lähde:
Lue lisää:
Torjunta-aineet heikentävät siittiöiden laatua
Tavallisten hedelmien ja kasvisten torjunta-ainejäämät mahdollisesti yhteydessä raskausongelmiin