Kauneus & Terveys

Voiteella yöhön

Voiteella yöhön
Yökäyttöön myydään monenlaisia voiteita. Eikö päivävoide riitä? Miksi yövoiteessa kannattaa suosia retinolia?
Kuvat valmistajat, Istock

Yökäyttöön tarkoitettua kosmetiikkaa markkinoidaan usein väitteellä ”iho uudistuu tehokkaimmin yöllä”. Onko se totta? Olosuhteet ovat ainakin kunnossa. Kun keho öisin lepää ja on sisätiloissa, ihon ei tarvitse suojautua lialta, auringolta, lämpötilan vaihteluilta, saasteilta eikä stressiltä.

Kasvuhormoni herää

Iho pyrkii korjaamaan vaurioitaan levossa, kuten muukin elimistö. Ja valtaosa ihmisistä lepää kunnolla juuri öisin.

Yöstä tekee iholle otollisen myös kasvuhormoni. Sitä erittyy eniten syvän unen aikana. Vaikka hormonin määrä vähenee rajusti iän myötä, se vilkastaa vielä aikuisenakin proteiinisynteesiä, käytännössä kollageenintuotantoa. Kollageeni pitää ihon kiinteänä ja täyteläisenä.

Syvä uni vaalii myös telomeerien pituutta. Näiden kromosomin dna-rihmaston päätypalojen lyheneminen voi vanhentaa soluja.

Yö- ja päivävoide eri töissä

Osa naisista tinkii juuri yövoiteesta. Miksi yöllä kannattaa käyttää eri tuotetta kuin päivällä? Koska yövoiteet on suunniteltu tukemaan ihon luontaista, vaurioita korjaavaa mekanismia. Päivävoiteiden tärkein tehtävä taas on vahvistaa ihon suojautumiskykyä.

Päivävoiteen käytöstä yöllä ei ole haittaa, mutta se ei ole järkevin valinta. Mahdollinen aurinkosuojakerroin menee hukkaan, eikä koostumus aina riitä kosteuttamaan ihoa.

Reilusti ravitsevia aineita

Yötuotteet voivat olla tehokkaampia. Niissä käytetään ravitsevampia aineita, kuten sheavoita ja erilaisia öljyjä. Harva pystyy käyttämään niitä päivällä ainakaan meikin alla.

Moni nainen myös levittää voidetta yöksi enemmän, koska nukkuessa ei tarvitse huolehtia ihon kiiltelystä tai meikin kestosta.

Asiantuntijat: yliopettaja, FT Marjo Poutanen/Laurea-ammattikorkeakoulu ja PR-vastaava Anne Sario/Berner

Lähde: Elizabeth Blackburn ja Elissa Epelin: Pitkän ja hyvän elämän biologia – Telomeerit ja terveys (Aula & Co 2017)

Näin varmistat kauniimmat unet

  1. Puhdista iho huolellisesti joka ilta. Silloinkin, vaikka et meikkaisi. Jos iholla on meikkiä, pölyä, likaa tai ylimääräistä talia, paraskaan yö- kosmetiikka ei imeydy.
  2. Käytä kasvovettä, kosteuttavaa suihketta tai hoitovettä joka ilta, etenkin jos ihosi on kuiva tai pintakuiva. Se on helppo tapa lisätä kosteutta ihoon. Kasvovesi myös tasapainottaa ihon pH-arvoa. Levitä seerumi, voide tai naamio heti vesimäisen tuotteen perään, jolloin se imeytyy helpommin.
  3. Kuori ihoa säännöllisesti. Käytä pois huuhdottavaa kuorinta-ainetta puhdistuksen jälkeen ennen kasvovettä. Myynnissä on myös nestemäisiä tai lappuihin imeytettyjä hedelmähappo- ja tai entsyymikuorintoja, jotka voi jättää vaikuttamaan iholle yöksi. Tällaisen kuorinnan päälle ei kannata levittää vettä sisältäviä tuotteita, koska vesi mitätöi happojen vaikutuksen. Sama sääntö pätee retinoliin eli A-vitamiinihappoon.
  4. Levitä kasvoille yönaamio pari kertaa viikossa. Sillä voi korvata yövoiteen. Paras aika naamiolle on noin 15–20 minuuttia ennen nukkumaanmenoa, jotta se ehtii imeytyä.

Yövoiteesta ei kannata tinkiä. Päivävoidetta kuluu kaksinverroin, kun sitä käyttää myös yöllä. Lisäksi sen teho ei riitä, jos iho on kuiva.

Kokeile näitä

Viisi voidetta, joiden kanssa nukut yösi rauhassa.

1 Täyteläisyyttä iholle antaa Vichyn vahvistava Slow Âge Night Fresh Cream & Mask. Toimii loistavasti myös naamiona. 35,60 e.
2. Ihoa pehmentää ja ikääntymisen merkkejä häivyttää luonnonkosmetiikkasarja Ecookingin kosteuttava Night Cream. Hyvä tuoksu. 39 e.

3 Juonteita silottaa ja ihoa ravitsee Louis Widmerin täyteläinen Rich Night Cream. Voiteesta on sekä hajustettu että hajustamaton versio. 41 e.

4 Kosteutta antaa ja ihoa vahvistaa Biothermin Skin Oxygen Restoring Overnight Care -geelivoide. Sopii parhaiten 25–35-vuotiaiden iholle. 55 e.
5 Kiinteyttä veltoille piirteille ja täyteläisyyttä iholle tuo Lieracin Lift Integral Night Restructuring Lift Cream. Hyvä myös leukalinjan hoitoon. 69 e.
Julkaistu: 21.12.2018
Kommentoi »