Terve.fi

Tarvitsetko todella antibiootteja? Pikatesti voi paljastaa

Tarvitsetko todella antibiootteja? Pikatesti voi paljastaa
Julkaistu: 8.8.2013

Brittimedian uutisoinnista huolimatta kyse ei kuitenkaan ole aivan uudesta asiasta. Esimerkiksi Suomessa Orionin sivustolla kerrotaan vuodelta 2010 peräisin olevassa jutussa, että CRP-pikatestin avulla voidaan saada noin minuutissa vastaus, joka auttaa lääkäriä arvioimaan, tarvitseeko potilas antibiootteja.

Jos veren CRP-pitoisuus, on noussut, voi potilaalla olla hoitoa vaativa bakteeritulehdus.

Antibiootit eivät tepsi virusten aiheuttamiin tulehduksiin, vaan ne on tarkoitettu bakteeritulehdusten hoitoon.

CRP ei ole aina mittari

Pikatesti mittaa verestä ainetta nimeltään C-reaktiivinen proteiini (CRP). Sen pitoisuus veressä lisääntyy, kun ihmisellä on bakteeritulehdus, jota vastaan elimistö koettaa puolustautua.

Duodecimin Terveyskirjastossa kerrotaan, että CRP ei ole valitettavasti kaikissa tilanteissa käyttökelpoinen keino erottaa bakteeri- ja virustulehdukset: se ei ole luotettava mittari esimerkiksi välikorvan tulehduksessa ja virtsarakon tulehduksessa. Joskus taas CRP-arvo voi hiukan suurentua ilman, että potilaalla on sairaus, joka vaatii hoitoa.

”Hyödyllinen työkalu”

Daily Mailin jutussa toistetaan puhetta ylikäyttöongelmasta: antibioottien ylenmääräinen käyttö on johtamassa siihen, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat nostavat päätään eivätkä nykyään tunnetut antibiootit tehoa. Infektioista uhkaa tulla entistä vaikeampia hoitaa.

Jutun mukaan brittiläiset asiantuntijat sanovat, että pikatesti voi olla hyödyllinen työkalu, kun yritetään vähentää antibioottien määräämistä.

Artikkelia korjattu 9.8.2013

Lue myös:

1 kommentti