Taltuta poskiontelotulehdus

Taltuta poskiontelotulehdus
Jos poskiontelot tukkeutuvat jatkuvasti, kokeile suolaliuosta ja nenätippoja.
Julkaistu 7.11.2016

Nenän sivuonteloiden tulehdukset ovat yleisimpiä infektiosairauksiamme. Niistä kärsii noin puoli miljoonaa suomalaista vuosittain. Tulehdus kehittyy usein flunssan jälkitautina tai allergisesta reaktiosta.Kun poskiontelo tulehtuu, sinne kertyy mätää. Tie­hyet tukkeutuvat ja hengitys vaikeutuu.

Oloa voi helpottaa suolaliuoksin ja nenätipoin. Mikäli tulehdus ei parane itsestään, sitä yritetään häätää antibioottien avulla.

Jos vaiva pitkittyy tai toistuu usein, pallolaajennusleikkaus voi auttaa. Siinä nenä- ja sivuonteloiden välistä ilmakanavaa laajennetaan katetrin päässä olevan pallon avulla.

Leikkaus auttaa poskiontelotulehdukseen

Leikkaus on nopea, 30–90 minuuttia, eikä siinä poisteta lainkaan kudoksia. Nenän ohuita luuseinämiä ja limakalvoja vain venytetään paineen avulla niin, että ahtautuneet tiehyet laajenevat. Ilma kiertää ja lima kulkee taas niin kuin pitää.

Leikkauksessa voidaan laajentaa pelkkiä poskionteloita tai myös otsaontelo- ja kitaontelokanavia. Joskus pallolla avataan jopa tukkoisia korvatorvia. Valtaosa toimenpiteistä tehdään leikkaussalissa, jossa suoneen annetaan rentouttavia lääkkeitä ja leikattava alue puudutetaan. Yleensä vain lapset ja herkät aikuiset nukutetaan.

– Pallolaajennus on potilaalle huomattavasti miellyttävämpi kuin tähystysleikkaus, jossa poistetaan luuseinämiä, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Matti Penttilä sanoo.

Potilaat ovat monesti työkykyisiä jo seuraavana päivänä, eikä leikattujen poskionteloiden puhdistukseen vaadita uutta lääkärissä käyntiä. Potilas pystyy itse huuhtelemaan nenäänsä keittosuola­liuoksella kotona.

Leikkaus on kallis

Poskionteloiden pallolaajennusleikkauksia tehdään enimmäkseen yksityisissä mutta myös julkisissa sairaaloissa. Yksityisellä puolella toimenpide maksaa 2 500 eurosta ylöspäin sen mukaan, miten ja missä se tehdään. Kokonaishinta on yleensä 3 500–4 000 euroa.

– Leikkausvälineet ovat kertakäyttöisiä ja kalliita, minkä vuoksi pallolaajennusta ei kovin helposti tehdä julkisessa terveydenhuollossa. Sitä harkitaan vasta, kun muista hoidoista ei ole apua, vaan poskiontelotulehdus jatkuu. Usein potilas joutuu jatkamaan nenäonteloiden huuhtelua säännöllisesti vielä laajennuksen jälkeenkin.  

– Ei voi luvata, että nenävaivat häviävät millään leikkausmenetelmällä loppuiäksi, Penttilä muistuttaa.

Tunnista poskiontelotulehdus

Huonosti pestyt hampaat voivat pahentaa tulehdusta.Poskiontelotulehduksen oireita ovat nenän tukkoisuus, pitkittynyt yskä, paineen tunne poskipäissä ja kuumeilu.

Yleisimpiä syitä ovat allergiat, astma, rakenteelliset syyt, nenän polyyppisairaus, virustartunnat ja tupakointi.

Joissain tapauksissa huono hammashygienia voi myös laukaista tulehduksen. Hoitona käytetään suolaliuosta, nenätippoja ja antibiootteja.

Kommentoi »