Terve.fi

Synnytyksen jälkeinen masennus huonolla hoidolla

Synnytyksen jälkeinen masennus huonolla hoidolla
Vaikka synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuu joka kymmenes äiti, harva heistä saa hoitoa.

Synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuu noin 10 prosenttia äideistä, mutta monet heistä jäävät ilman hoitoa. Tähän on syynä yhtä lailla se, ettei apua osata tarjota, mutta moni ei myöskään osaa sitä hakea. British Medical Journalin pääkirjoituksessa tätä pidetään hyvin valitettavana, sillä synnytyksen jälkeinen masennus on yleensä helposti hoidettavissa.

Ensinnäkin monia masennuslääkkeitä, kuten sertraliinia, paroksetiinia, venlafaksiinia ja nortriptyliiniä, voi käyttää myös imetyksen aikana. Monet naiset ovat kuitenkin haluttomia käyttämään niitä, sillä lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista esimerkiksi lapsen aivojen kehitykseen ei tiedetä paljoakaan. Tällöin voi tulla kyseeseen myös psykoterapia, minkä myös on todettu auttavan masentuneita äitejä.

Lisäksi erilaisten vaihtoehtoisten menetelmien tehosta on jonkinlaista näyttöä. Esimerkiksi valohoito, hieronta ja rentoutusharjoitukset voivat parantaa äidin mielialaa ja ovat varmasti turvallisia. Hoitoja siis on, joten haasteeksi jää pääkirjoittajan mukaan niiden saatavuuden parantaminen. Lisäksi hän kaipaisi lisää tutkimuksia, jotta eri hoitojen tehoja voitaisiin paremmin verrata.

Synnytyksen jälkeinen masennus voi vaihdella lievistä oireista aina psykoottiseen masennustilaan saakka. Myös taudinkuva vaihtelee ja masentuneella voi ilmetä rinnakkain ahdistusoireita, traumaperäisiä oireita ja erilaisia häiriöitä äidin ja lapsen suhteessa. Varsinainen masennus on hyvä erottaa normaalista synnytyksen jälkeisestä herkistymisestä, jota esiintyy arviolta 50-85 prosentilla synnyttäneistä. Herkistymiselle tyypillisiä piirteitä ovat ohimenevä itkuisuus, mielialan ailahtelu ja ärtyisyys sekä mahdollisesti myös ruokahaluttomuus ja unihäiriöt. Oireet ovat pahimmillaan 3–5 päivää synnytyksen jälkeen, ja ne häviävät yleensä kahdessa viikossa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2003;327:1003-1004 )

Julkaistu: 28.6.2006
Kommentoi »