Terve.fi

Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ei ole lintuinfluenssaa

Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ei ole lintuinfluenssaa
Suomalaiset voivat yhä suhtautua turvallisin mielin lintuinfluenssaan. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Riskinarviointiyksikössä valmistuneen tutkimuksen mukaan Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ei ole tarttuvaa lintuinfluenssaa. Lue lisää lintuinfluenssasta.
Julkaistu 22.5.2008

Suomalaiset voivat yhä suhtautua turvallisin mielin lintuinfluenssaan. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Riskinarviointiyksikössä valmistuneen tutkimuksen mukaan Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ei ole tarttuvaa lintuinfluenssaa. Näytteitä otettiin vuosien 2003 – 2007 aikana kaikkiaan 2 503 luonnonvaraisesta linnusta.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanssa. Myöskään newcastlentautia ei todettu, mutta yhdeltä hanhitilalta löydettiin newcastlentautia aiheuttavan viruksen vasta-aineita. Newcastlentauti on lintuinfluenssan ohella toinen herkästi leviävä, paramyksoviruksen aiheuttama siipikarjan virustauti. Se ei kuitenkaan leviä ihmisiin eikä muihin nisäkkäisiin. Sekä sorsissa että lokeissa kiertää eri alatyyppien lintuinfluenssaviruksia, mutta ne ovat matalapatogeenisiä viruksia eli viruksia, jotka eivät kykene aiheuttamaan tautia. Tarttuvan lintuinfluenssan vaaraa Suomessa ei siis ole.

- Kaikissa eliölajeissa on aina tauteja, mutta tilanne on valtavan turvallinen, kun tarttuvaa tautia ei ole, painotti Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Juha Tiainen Eviran järjestämässä siipikarjaturvallisuus-seminaarissa eilen. Vesilintuja, lokkeja, kahlaajia tai kyyhkyjä ei havaittu kanaloiden välittömästi läheisyydessä. Nämä ovat lintulajeja, joiden ensisijaisesti voisi odottaa levittävän lintuinfluenssaa.

- Kanatilat voivat suhtautua suhteellisen turvallisin mielin lintujen käyskentelyyn kanatilojen tuntumassa. Linnut eivät yleensä muutenkaan tule kanatilojen lähelle, koska siellä on vähän puita, pensaita ja kasvillisuutta, totesi Tiainen.

Ilman broileritiloilla käytössä olevia suojaustoimenpiteitä tilat olisivat huomattavasti alttiimpia virusten leviämiselle. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään tänä vuonna aloitetussa lintuinfluenssan riskinarvioinnissa, jonka on tarkoitus valmistua vuonna 2010. (Finfood)

Lue lisää

Kommentoi »