Sairaudet

Lintuinfluenssaan voi sairastua jopa puolet maailman väestöstä

uhkaavaan lintuinfluenssaan voi sairastua jopa puolet maapallon väestöstä, jos rokotetta ei saada nopeasti käyttöön. Lue lisää lintuinfluenssasta.

28.6.2006 Terve.fi

Kiinalaisarvion mukaan uhkaavaan lintuinfluenssaan voi sairastua jopa puolet maapallon väestöstä, jos rokotetta ei saada nopeasti käyttöön.

Kaakkois-Aasiassa ilmaantuneeseen lintuinfluenssaan saattaa pahimmassa tapauksessa sairastua muutaman kuukauden kuluessa jopa puolet maapallon väestöstä, jos siihen parhaillaan kehitettävää rokotetta ei saada nopeasti käyttöön ja jos muu torjunta epäonnistuu.

Tautia esiintyy tällä hetkellä siipikarjassa Kambodzassa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Lintuinfluenssa ei tartu kovin helposti linnuista ihmiseen ja tartunta ihmisestä toiseen on ilmeisesti tätäkin epätodennäköisempää, mutta virus saattaa muuntautua. Rokotetta kokeillaan parhaillaan Yhdysvalloissa ja sen sanotaan olevan tehokas, mutta suurten määrien valmistamisessa on ongelmia.

Kiinalaisvaroitus perustuu tietokonemalleihin, joita testataan parhaillaan Kiinassa. Tutkijoiden mukaan tautia aiheuttava H5N1-virus, voi periaatteessa muuntua nopeasti ihmiselle vaarallisemmaksi vaihtamalla geenejä ihmisen influenssaviruksen kanssa.

Lintuinfluenssaan on kuollut Kaakkois-Aasiassa vasta viitisenkymmentä ihmistä, mutta toisaalta sairastuneista jopa puolet on kuollut, mikä tekee viruksesta pelottavan. Tautiin kuolleet ovat todennäköisesti olleet suorassa kontaktissa sairastuneisiin lintuihin.

Mallien mukaan epidemian alkuvaiheessa taudin leviäminen voitaisiin estää antamalla oseltamiviirin tapaisia viruslääkkeitä noin 20 000 ihmiselle. Yhdistämällä tähän muita toimenpiteitä, kuten koulujen ja työpaikkojen sulkemisia, voitaisiin vieläkin paremmin estää taudin leviäminen. Tällöin sairastuisi ehkä vain pari sataa ihmistä. Pahimmassa tapauksessa tarvittaisiin heti kolme miljoonaa viruslääkekuuria käytettäväksi päivien kuluessa siitä, kun epidemia puhkeaa jossakin päin maailmaa. WHO:n käytettävissä oli elokuun lopussa 2005 yli kolme miljoonaa annosta oseltamiviiriä, mutta yksistään Britannia ja Ranska ovat tilanneet 15 miljoonaa annosta kumpikin.

Toiveet kohdistuvat tällä hetkellä rokotteeseen, jota testataan parhaillaan. Kun rokote on käyttövalmis, sitä on tuotettava nopeasti suuria määriä, mikä ei välttämättä onnistu helposti.

Lähde: People’s Daily Online 5.8.2005

Lue lisää:

Lintuinfluenssa tarttuvampi kuin on uskottu

Lintuinfluenssa pysyy maailmanlaajuisena uhkana

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi