Sairaudet

Suomalaisesta kuusesta apua miljoonien miesten yleiseen vaivaan, uutisoi Tekniikka & Talous

Kuusen sahanpurusta on kehitetty kuusiuute, josta voi olla merkittävää apua alavirtsatieoireiden hoidossa. Lue lisää.

27.2.2017 Terve.fi

Suomalaisesta kuusen sahanpurusta on kehitetty kuusiuute, josta voi olla merkittävää apua alavirtsatieoireiden hoidossa, uutisoi Tekniikka & Talous. Kuusiuute niin ehkäisee kuin hoitaa alavirtsatievaivoja.

Montiseran kehittämän kuusiuutteen on todettu eläinkokeissa auttavan lähes kaikkiin tunnettuihin alavirtsatievaivoihin. Kyseissä kokeissa rakon paine parani, virtsaamistiheys väheni ja virtsasuihku parani, kerrotaan Uusi Puu -kilpailun ratkaisussa.

Kuusiuute on kuusesta uutettua hemiselluloosaa. Hemiselluloosaa voidaan käyttää niin lääkkeenä, elintarvikkeen kuin luonnontuotteenakin. Kuusen sahanpurulla ei ole vielä uuselintarvikelupaa. Uusi Puu -kilpailun ratkaisussa sanotaan, että tulevaisuudessa hemiselluloosaa voisi syödä esimerkiksi jogurtin seassa.

Kuusiuutteen terveysvaikutukset huomattiin rottakokeilla, joissa testattiin runkopuusta uutettua ja saostettua tuotetta. Tuotteella uskotaan olevan kysyntää ja taloudellista potentiaalia, sillä jopa 90 prosentilla yli 80-vuotiaista miehistä on eturauhasvaivoja. Tekniikka & Talous -lehti arvioi, että jopa miljardi miestä maailmanlaajuisesti kärsii kyseisistä ongelmista.

Tieteelliset kokeet toteutettiin Pharmatest Service Oy:ssä Turussa yhteistyössä Åbo Akademin silloisen FIBICin Fubio 1- hankkeen yhteydessä. Tutkimusta ovat rahoittaneet Metsäklusteri ja Tekes. Montisera on hakenut Tekesiltä rahoitusta pilottitason tuotannon aloittamiseksi.

Uusi puu 2017 -kilpailussa etsittiin parhaita puuta tai puun ainesosia hyödyntäviä ratkaisuja, jotka vastaavat vähintään yhteen viidestä globaalin ilmiön asettamasta haasteesta, kilpailun sivustolla määritellään. Haasteita olivat kaupungistuminen, resurssiniukkuus, digitalisoituminen, väestörakenteen muutokset ja tiedostava kuluttaminen.

Lähteet: Tekniikka & Talous ja Uusi Puu -hanke

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi