Terve.fi

Suoliston bakteereilla on oma päivärytminsä – ja sillä on väliä

Aivan kuten ihmiset elävät sisäisen vuorokausirytminsä ohjaamina, myös suolistomme bakteerit noudattavat omaa vuorokausirytmiään. Lue lisää.

Aivan kuten ihmiset elävät sisäisen vuorokausirytminsä ohjaamina, myös suolistomme bakteerit noudattavat omaa vuorokausirytmiään, uutisoi Medicalxpress.com.

Ihminen ohjaa suolistoaan

Suoliston bakteeristo elää omassa rytmissään, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tieteiselokuvalta kuulostava toteamus on kuitenkin täysin totta.

Täydellistä valtaa bakteerikanta ei pidä käsissään, sillä aivan kuten ihmisen vuorokausirytmiä ohjaa esimerkiksi auringon valo, ohjaamme me itse suolistomme bakteereja.

Mihin suolistomme oikein reagoi?

Tutkijat havaitsivat, että enterobakteerien luokkaan kuuluvat bakteerit elävät vuorokausirytmin mukaan, sillä ne ovat herkkiä melatoniinille.

Melatoniini eli niin sanottu pimeähormoni on aivojen käpyrauhasesta erittyvä hormoni. Normaalin vuorokausin rytmin mukaisesti melatoniinia erittyy iltaisin ja öisin ja se edistää unensaantia.

Käpyrauhasen lisäksi melatoniinia löytyy myös ruoansulatuselimistöstämme ja monet ruoat sisältävät sitä.

Vuorokausirytmin ohjailu riippuukin auringon valon lisäksi myös ruokailun ajankohdasta.

Bakteerit aktivoituvat kerran päivässä

Melatoniini tehoaa bakteereissa hurjalla tavalla: kun ne altistetaan suolistossa normaalisti esiintyvälle melatoniinimäärälle, yksittäiset solut alkavat kommunikoida keskenään.

Se saa aikaan järjestäytynyttä liikkumista ja jakautumista, jota kutsutaan myös parveiluksi. Hieman samankaltaista on esimerkiksi isojen lintuparvien liikkuminen.

Parveilua tapahtuu aina 24 tunnin välein, kun melatoniinitasot nousevat.

Kommunikointi on kaksisuuntaista

Suolisto, aivot ja käyttäytymisemme eivät ole toisistaan irrallisia.

– Lähetämme kehomme kaikille bakteereille viestejä muun muassa melatoniinin avulla. Ja bakteerit vastaavat, tutkijatohtori Jiffin Paulose kertoo.

– Bakteerien reaktiot viesteihimme vaikuttavat aina molekyylitasolta jopa käyttäytymiseemme asti, Paulose jatkaa.

Vaikka tulokset ovat uusia, on vastaavanlaisia havaintoja tehty aiemminkin. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että suolistomme bakteeriston luonnollisen tasapainon järkkyminen voi aiheuttaa masennusta ja ahdistuneisuutta.

Suoliston hyvinvoinnista ja vuorokausirytmistä huolehtiminen vaikuttaa siis paljon enemmän kuin pelkästään vatsan terveyteen.

Lähteet:

Lue myös:

Julkaistu: 21.9.2016
1 kommentti