Terve.fi

Suoliston bakteerit ruokkivat aivoja

Suoliston bakteerit ruokkivat aivoja
Suolistossa ja muualla elimistössämme elävien tuhansien miljardien bakteerien merkitys terveyden ylläpitäjinä on saamassa koko ajan uusia todisteita. Uusinta aluevaltausta edustaa monikansallinen korkeatasoinen tutkimus, jossa osoitetaan monipuolisen suolistobakteeriston olevan välttämätön aivojen mikrogliasolujen terveydelle. Lue lisää.
Julkaistu: 8.7.2015

Suolistossa ja muualla elimistössämme elävien tuhansien miljardien bakteerien merkitys terveyden ylläpitäjinä on saamassa koko ajan uusia todisteita. Uusinta aluevaltausta edustaa monikansallinen korkeatasoinen tutkimus, jossa osoitetaan monipuolisen suolistobakteeriston olevan välttämätön aivojen mikrogliasolujen terveydelle. Nämä solut vastaavat hermosolujen immuunipuolustuksesta, tasapainoisesta toiminnasta ja muokkautumisesta ympäristön vaatimusten mukaan.

Tutkimuksessa hyödynnettiin bakteerivapaita hiiriä, jotka keisarinleikkauksella tapahtuneen syntymänsä jälkeen oli pidetty täysin steriileissä olosuhteissa ja bakteerittomalla ravinnolla. Tällaisten hiirien immuunijärjestelmä on kypsymätön, niillä on ongelmia suolen toiminnassa, eivätkä ne kehity normaalisti. Hiirien mikrogliasolujen rakennetta, geeniaktivaatiota ja toimintaa tutkittiin erittäin monipuolisella menetelmävalikoimalla.

Bakteerittomien hiirien mikrogliasolut olivat harvalukuisia ja epäkypsän näköisiä, eivätkä ne kyenneet suojaamaan hiirien aivoja kokeelliselta virusinfektiolta. Kun hiirien annettiin asua samassa häkissä normaalien hiirien kanssa, niiden suolistoon alkoi muutamassa viikossa ilmaantua normaaleja bakteereita ja niiden yleiskunto kohentui. Samalla mikrogliasolut normalisoituivat sekä määrällisesti että toiminnallisesti.

Kun normaalien hiirien suoliston bakteerit tuhottiin erittäin kovalla antibioottikuurilla, niiden mikrogliasoluihin ilmestyi samanlaisia muutoksia kuin syntymästään bakteerittomien hiirten soluissa havaitut muutokset olivat. Suoliston bakteeriston palauttaminen kuurin jälkeen normalisoi mikrogliasolut nopeasti. Palauttamisessa oli kuitenkin käytettävä hiirien pitämistä kontaktissa normaalin hiirien kanssa, yksittäisten bakteerilajien antaminen ei tilannetta normalisoinut. Bakteerien tuottamat lyhyet rasvahapot näyttivät olevan avainasemassa mikrogliasolujen ”ruokinnassa”.

Kaikkien nisäkkäiden aivojen rakenne on hyvin samanlainen. Siksi tulokset ovat todennäköisesti päteviä myös ihmisen suhteen. Ne osoittavat jälleen kerran, kuinka ihmeellisen monimutkainen elimistömme on ja kuinka tärkeitä bakteerimme ovat. Bakteeristosta kannattaa pitää hyvää huolta. Tärkeimpiä asioita tässä suhteessa on antibioottien käyttö vain todelliseen tarpeeseen.

Lue lisää:

Kommentoi »