Voi hyvin

Sinikka Piippo: "Jokaisessa puussa elää henki"

1

Kasvitieteilijä Sinikka Piippo koki nuorena opiskelijana jotakin täysin odottamatonta. Luonto alkoi helistä hänen ympärillään, ja hän kuuli selvästi sanat: sinä olet ikuinen. Kokemus muutti hänen elämänsä suunnan ja avasi polun kasvien maagiseen maailmaan.
Kuvat Petri Mulari

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha Helsingissä kylpee kevätauringossa. Vihreä puskee esiin joka suunnasta. Tulppaanit ovat koreimmassa kukassaan. Kasvitieteilijä Sinikka Piippo kulkee värikkäät helmat hulmuten kaiken kauneuden keskellä.

Piippo pysähtyy orapihlajan luo ja sanoo, että pieniä pehmeitä lehtiä voisi napsia vaikka suoraan suuhun. Piipon mukaan orapihlaja on itsenäinen kasvi, joka haluaa elää vapaana. Me ihmiset olemme leikanneet siitä suoraviivaisia aitoja. Kesyttäneet sen villin luonnon.

Tämä saksiminen, karsiminen ja ympäristön raaka jyrääminen saavat professori Sinikka Piipon sydämen särkymään. Siksi hän puhuu avoimesti sekä luonnon että luonnonhenkien puolesta. Piipon mukaan esimerkiksi jokaisessa puussa elää henki, olento, joka pitää siitä huolta. Oksilla liikkuu myös keijuja.

Lue myös: Otso Kautto: "Kuljen kohti hyvää."

Voisiko siis tosiaan tämänkin liepeillä liikkua juuri tällä hetkellä vaikkapa ryhmä keijuja? Kysymys hämmentää Piippoa. Hän kokee luonnonhenget yleensä yksin omassa rauhassaan. Hän näkee ne silmät suljettuina tietynlaisina hahmoina. Mieluiten hän kommunikoi esimerkiksi maahisten kanssa telepaattisesti. Luonnonhenget ovat Piipon mukaan ikiaikaisia olentoja, paljon vanhempia kuin me ihmiset.

– Heitä on hyvin erilaisia riippuen siitä, mitä he tekevät. Luonnonhenget pitävät yllä kasvua ja elämää maapallolla. He ovat epäluuloisia ihmisiä kohtaan, ja ihan syystä. Tuhoamme heidän asumuksiaan.

Pikkutyttönä Sinikka Piippo istuskeli mieluiten marjapensaiden alla ja seurusteli mielikuvitusystäviensä kanssa. Hän oli omien sanojensa mukaan "aivan järjettömän" ujo lapsi. Äiti seurasin tyttärensä leikkejä myötätuntoisesti. Myös äidillä oli vahva yhteys luonnonhenkiin.

Lue myös: Kasva rohkeaksi

– Äiti oli nähnyt itse lapsena maahisia. Hänelle oli naureskeltu, kun hän oli kertonut, keitä oli kohdannut metsäpoluilla Karjalassa.

Teini-ikäisenä Piippo innostui tieteestä ja erityisesti eläinten käyttäytymisestä. Hän tutki maapallon kehityshistoriaa ja tunnustautui ateistiksi. Kun hän oli 18-vuotias, kaikki muuttui. Koko maailmankuva meni uusiksi.

Piippo piti välivuotta ennen yliopisto-opintojaan ja kävi joulukoristeita valmistavalla Weisteellä töissä. Hän pyöräili aina aikaisin työpaikalleen. Eräänä aamuna tapahtui jotain todella yllättävää. Luonto alkoi helistä hänen ympärillään, ja hän kuuli selvästi sanat: sinä olet ikuinen. Kokemus muutti hänen elämänsä suunnan ja avasi polun kasvien maagiseen maailmaan.

Lue lisää uusimmasta Voi hyvin -lehden numerosta 05/2019!

Julkaistu: 5.6.2019