Terve.fi

Silmätulehduksen oireet

Silmätulehduksen oireet
Silmätulehduksen oireet ovat rähmiminen, punoitus, kutina ja kirvely. Sidekalvontulehdus voi toisinaan sekoittua allergiseen sidekalvontulehdukseen.

Silmätulehduksen aiheuttava sidekalvontulehduksen oireina ovat silmien vetistäminen, kirvely, kutina, rikantunne, rähmiminen ja punoittelu. Luomet voivat olla turvoksissa ja ripset liimautua yhteen, varsinkin aamuisin. Sidekalvo voi olla kemoottinen eli turvonnut. Yleensä sidekalvontulehdus ei ole erityisen kivulias.

Lääkäri voi silmää tutkiessaan todeta ns. konjunktivaalisen verestyksen ja rähmimistä. Joskus, jos sairaus on pitkittynyt, voi olla tarpeen ottaa rähmästä bakteerinäyte, mutta tämä ei ole rutiinitapauksissa välttämätöntä. Verikokeita ei yleensä sidekalvontulehduksen diagnostiikassa käytetä.

Allerginen sidekalvontulehdus voi joskus sekoittua tavalliseen sidekalvontulehdukseen. Allergisessa sidekalvontulehduksessa rähmiminen on vähäisempää ja oireiden kesto selvästi pidempi.

Myös kuivasilmäisyyteen liittyvä punoittelu ja kirkas erite voidaan sekoittaa sidekalvontulehdukseen. Bakteeritulehduksessa rähmiminen on usein runsasta ja erite on kellertävän väristä.

Pienillä lapsilla tulehdukseen liittyy usein myös korvatulehdus.

Lähteet:

Setälä N. Sidekalvon bakteeritulehdus, Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Seppänen M. Sidekalvotulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »