Sairaudet

Silmiä punoittaa – mistä on kyse?

Silmien punoitus on yleinen, hieman kiusallinen vaiva.

Teksti Ulla Näpänkangas
29.11.2011 Terve.fi

Punoituksen syynä on silmän valkoista osaa peittävän sidekalvon pienten pintaverisuonten laajeneminen. Kun punoitus esiintyy ainoana oireena ilman ärsytystä ja kipua, on sen syy yleensä selvästi tunnistettavissa, esim. päätetyöskentely, valvominen tai alkoholin käyttö.

Punainen silmä voi kuitenkin olla oire myös silmäsairaudesta, jonka vuoksi punoituksen syy on syytä selvittää.

Kuivuminen ärsyttää

Yleisin syy silmien punoitukselle on kuivasilmäisyys. Kyynelnesteen tehtävänä on huolehtia silmän pinnan kosteudesta ja toimia voiteluaineena. Kun kyynelnesteen laatu on huonoa tai sitä erittyy liian vähän, jää silmän pinta alttiiksi ulkoisille ärsykkeille ja alkaa punoittaa.

Silmät kuivuvat helposti lähityöskentelyn tai piilolasien käytön seurauksena. Näkö voi tuntua ajoittain sumealta, kuin katselisi kalvon läpi. Hoitona käytetään kostuttavia, mielellään säilöntäaineettomia silmätippoja.

Blefariitti eli luomireunojen tulehdus liittyy usein kuivasilmäisyyteen. Sen perushoitona käytetään luomireunojen puhdistamista lämpimällä vedellä aamuin illoin. 

Tulehduksesta eritystä

Jos silmät erittävät, voi kyseessä olla sidekalvontulehdus. Silmän pintaa peittävän sidekalvon tulehduksen aiheuttaa yleisimmin allergia, jolloin molemmat silmät punoittavat ja punoitukseen liittyy voimakas kutina ja runsas vetinen erite. Allergista sidekalvon tulehdusta voi turvallisesti hoitaa apteekista saatavilla itsehoitovalmisteilla.

Bakteerin aiheuttama silmätulehdus löytyy sen sijaan yleensä vain toisesta silmästä ja sen oireisiin kuuluu punoituksen lisäksi märkäinen erite. Bakteerin aiheuttaman tulehduksen hoitoon tarvitaan lääkärin määräämää antibioottia.

Joskus sidekalvon ohuet verisuonet katkeavat, jolloin pieni määrä verta pääsee valumaan silmän pintaa peittävien kerrosten väliin. Seurauksena on tällöin rajoittunut kirkkaanpunainen alue silmän valkoisen osan päällä. Verisuonen puhkeaminen tapahtuu useimmiten ilman selvää syytä, mutta joskus kovan yskimisen ja aivastelun, oksentamisen ja ponnistelun jälkeen. Näöntarkkuus on normaali eikä hoitoa tarvita.

Lääkäriin jos kipua

Sarveiskalvo on yksi kehon tuntoherkimmistä alueista ja sen vuoksi sarveiskalvon tulehduksen yhteydessä nähtävään punoitukseen liittyy aina voimakas kipu ja kyvyttömyys pitää silmää auki. Näöntarkkuus on yleensä selvästi alentunut. Tulehdus vaatii aina kiireellisesti silmälääkärin tutkimuksen ja hänen määräämänsä hoidon.

Reuma- tai muita autoimmuunitauteja sairastavilla potilailla on suurempi alttius saada värikalvontulehdus, jonka oireena on silmänvalkuaisen punoitus varsinkin sarveiskalvoa ympäröivältä alueelta, kipu ja valonarkuus. Hoitona käytetään kortisonipitoisia silmätippoja ja se vaatii aina silmälääkärin hoitoa.

Mitä ovat punaiset silmät?

  • Punasilmäisyys on kiusallinen vaiva, jonka taustalla on harvoin vakava silmäsairaus.
  • Punoitus johtuu silmän pintaverisuonten laajenemisesta ja sitä hoidetaan korjaamalla taustalla oleva perusongelma, esim. kuivasilmäisyys.
  • Jos silmä on punainen ja kipeä tai näöntarkkuus on huonontunut, pitää oireiden syy selvittää silmälääkärin vastaanotolla.
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi