Terve.fi

Silmätulehduksen hoito

Silmätulehduksen hoito
Silmätulehdusta voi hoitaa vain puhdistamalla silmää varovasti. Usein sidekalvontulehdukseen määrätään turhaan antibioottitippoja.

Silmätulehduksessa yleisenä hoitona on silmän varovainen puhdistaminen rähmästä sekä, virus- että bakteerikonjuktiviitissa. Mikäli tulehdus on lievä, voi pelkkä puhdistelu riittää hoidoksi. Tutkimukset myös osoittavat, että merkittävä osa sidekalvon tulehduksista paranee ilman antibioottitippojakin. Lievässä tapauksessa voikin lääkäri kirjoittaa reseptin varalle ja hoidon aloittaa vasta parin päivän päästä, mikäli tulehdus ei itsestään rauhoitu. Usein ei ole tarpeen erottaa, onko tulehdus bakteerin vai viruksen aiheuttama.

Viraalisen konjunktiviitin hoitoon ei tarvita antibioottitippoja. Oireita helpottamaan voidaan käyttää kostutustippoja useita kertoja päivässä. Usein antibioottitippoja määrätään silmien hoitoon turhaan. Karttelevassa ja punoittelevassa, vetistelevässä ja lievästi vaaleaa/kirkasta rähmää erittävässä silmässä ei välttämättä ole bakteeritulehdusta. Oireet voivat johtua kuivasilmäisyydestä, allergisesta tulehduksesta tai viraalisesta konjunktiviitista. Epävarmassa tapauksessa voi ottaa bakteerinäytteen. Hyvä käsihygienia on tärkeää taudin leviämisen estämiseksi.

Bakteerin aiheuttamaa sidekalvon tulehdusta hoidetaan antibioottivoiteilla ja -tipoilla. Tippoja annostellaan aina kumpaankin silmään, vaikka toinen silmä olisi terve. Sidekalvon tulehdus leviää silmästä toiseen erittäin helposti. Ensihoitona suositellaan yleensä käytettäväksi kloramfenikoli-tippoja. Kinolonivalmisteita pyritään säästämään vaikeampien tulehdusten hoitoon, joten niitä ei suositella ensisijaiseksi valinnaksi rutiinitapauksissa. Useimmiten hoito kestää 3-5 vuorokautta, joskus pidempäänkin.

Klamydia ja tippuri aiheuttavat ärhäkämmän konjuktiviitin. Nämä tulee hoitaa myös suun kautta otettavilla antibiooteilla. Infektio varmistetaan silmän sidekalvon eritteen näytteestä tai virtsasta.

Lähteet:

Setälä N. Sidekalvon bakteeritulehdus, Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Seppänen M. Sidekalvotulehdus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »