Sairaudet

Siitepölyallergian siedätyshoito voi ehkäistä astmaa – millainen hoito on ja kenelle se sopii?

Jos allergia­oireet häiritsevät elämää eikä lääkkeistä ole apua, harkitse siedätyshoitoa. Lue, mitä sinun pitäisi tietää hoidosta!

Teksti Maarit Vuoristo
Kuvat iStock
18.6.2020 Apu Terveys

Siedätyshoito pitää aloittaa viimeistään neljä kuukautta ennen siitepölykauden alkua, jotta saa siitä hyötyä heti seuraavana keväänä tai kesänä.

– Siedätyshoito vaikuttaa ihmisen puolustusjärjestelmässä allergisen sairauden syyhyn niin, että allergiaa ylläpitävä puolustusjärjestelmä korjaantuu. Oireet vähenevät tai katoavat täysin. Osalla myös ristireaktiot helpottuvat, professori, kliinisen allergologian dosentti Erkka Valovirta sanoo.

Siedätyksellä voidaan myös estää tai siirtää astman puhkeamista.

Siedätyshoito aloitetaan Suomessa vain noin 2000 potilaalla vuosittain.

– Se on vähän verrattuna muihin Pohjoismaihin. Moni joutuu itse ottamaan asian puheeksi lääkärin kanssa.

Tämä johtunee siitä, että siedätyshoitoa pidetään hankalana. Toki se vaatii potilaalta sitoutumista, mutta harva keskeyttää siedätyksen.

Lue Terhin tarina: Terhi sai siitepölyallergiaan siedätyshoitoa, mutta oireet palasivat: "Nenäni on keväisin aina punainen"

Hoitomuotoja on kaksi: pistos- ja kielenalustablettihoito. Molempia saa ­heinä- ja koivuallergiaan. Koivutabletti tuli markkinoille vasta viime syksynä. Se on toistaiseksi tarkoitettu vain aikuisille.

Muuten siedätyshoidon alaikäraja on viisi vuotta. Yläikärajaa ei ole. Kaikille siedätys ei sovi. Hoidon esteitä ovat raskaus, epätasapainossa oleva astma, jokin vaikea sairaus, kuten syöpä, tai beetasalpaajalääkitys.

Lue lisäksi: Siitepölyallergia vaivaa miljoonaa suomalaista ja vaarantaa jopa liikenneturvallisuuden - mitä kaikkea allergiasta seuraa?

Pistoshoidossa on kaksi vaihetta. Ensin oireita aiheuttavaa ainetta annetaan pieniä määriä kerran viikossa seitsemän viikon ajan. Sitten siirrytään ylläpitohoitoon, jolloin saa pistoksen kuuden viikon välein. Hoito kestää kolme vuotta.

– Myös ensimmäinen kielenalustabletti otetaan hoitajan vastaanotolla. Sen jälkeen hoito jatkuu kotona: yksi tabletti päivässä kolmen vuoden ajan. Yksittäiset unohdukset eivät haittaa hoidon tehoa.

Siedätyshoidon teho ei liioin pääty, kun se lopetetaan, vaan voi säilyä toistakymmentä vuotta. Jos oireet palaavat, hoito voidaan uusia.

Asiantuntijana professori, kliinisen allergologian dosentti Erkka Valovirta Turun yliopistosta ja Terveystalosta.

Juttu on julkaistu Apu Terveys -lehdessä 4/2020.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi