Yllättävät syyt selkäkipuihin

Yllättävät syyt selkäkipuihin
Selkäkivusta kärsii 80 % suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä. Listasimme yllättävimmät syyt ja tehokkaimmat hoitokeinot kipuihin.
Julkaistu 2.5.2016

Syitä selkäkipuun 

1. Tupakointi

Nykynäkemyksen mukaan tupakassa oleva nikotiini aiheuttaa verisuonten supistumista ja saa aikaan selänkudosten aineenvaihdunnan heikkenemisen. Jos ravinto ei pääse imeytymään ja aineenvaihdunta heikkenee, selän kudokset eivät korjaa itse itseään. Tämä aiheuttaa selkään kipuja.

2. Lihavuus

Jos on liikaa painoa, selkä rasittuu. Epäterveet elämäntavat, esimerkiksi liikunnan puute, altistavat lihavuudelle ja selkävaivoille.

3. Ylihuolehtiva perhe/ilmapiiri

Perhe ei aiheuta selkäkipua, mutta saattaa pitkittää paranemista. Jos perheessä kipu on vierasta ja pelottavaa, selkäkipu pitkittyy. Tällöin kehoa tarkkaillaan koko ajan ja kipu saa suuremmat mittasuhteet kuin olisi tarpeen.

4. Fyysisesti rasittava työ

Työ voi olla fyysisesti raskasta, jolloin selkä rasittuu. Raskaiden tavaroiden nostelu ja kantaminen tai hankala työasento ovat kivun aiheuttajia.

Usein unohdetaan, että pitkäaikainen tärinä, esimerkiksi autolla, trukilla tai moottorikelkalla ajettaessa, aiheuttaa selkäkipuja. Yksitoikkoinen työasento, esimerkiksi istuminen, on myös yksi syy.

5. Kortisonilääkitys

Pitkään käytetty kortisonilääkitys haurastuttaa luita ja aiheuttaa osteoporoosia eli luukatoa. Selkärankamurtumien riski kasvaa osteoporoosin myötä.

6. Bakteeritulehdus

Esimerkiksi leikkauksen jälkitilana tuleva bakteeritulehdus voi oireilla selkäkivun muodossa. Virtsatie- tai munuaistulehdus aiheuttaa myös kipua selkään.

 Selkäkivun hoito ja ehkäisy 

Pysy liikkeellä!

Tärkeää on olla liikkeellä sen verran kuin pystyy. Selkäkipujen kanssa ei saisi jäädä kokonaan lepäämään.

Kotilääkkeet

Ensiapu selkäkipuun on kotoa löytyvissä särkylääkkeissä. Jos kipu pitkittyy, pitää hakeutua lääkäriin.

Fysioterapia

Fysioterapia auttaa kankeuteen. Siellä keskitytään kehon liikkuvuuteen ja rangan luonnolliseen notkeuteen.

Mindfulness-meditaatio

Lääketieteellinen mindfulness on meditaatiota, jonka on tutkittu lyhyessä ajassa vähentävän koetun kivun määrää. Meditaatio ja jooga antavat hyvänolon tunteen keholle ja mielelle. Lisäksi ne lisäävät keskittymiskykyä. Mindfulness-menetelmää käytetään vielä varsin vähän, mutta tulevaisuudessa sitä tullaan hyödyntämään kivunhoidossa myös Suomessa.

Terveelliset elämäntavat

Hyvä ravinto, tupakoimattomuus ja monipuolinen liikunta auttavat ehkäisemään ja hoitamaan kipua. Selän syviä lihaksia treenaamalla ehkäisee selkäkivun syntymistä.

Kasvatusnäkökulma

Ulkomailla selänhoito kuuluu kouluissa opetukseen. Suomessa selän hyvinvointia edistetään kouluissa esimerkiksi käyttämällä terapiapalloja tuolien sijasta. Olisi tärkeää, että jo nuoresta lähtien opetettaisiin, miten selän saa pysymään kunnossa.

Asiantuntija: Juha Leppävuori, Fysiatrian ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Terveystalo Oulu 

1 kommentti