Voi hyvin

Satu Järvilehto: Elämässäni tapahtui täyskäännös


Satu Järvilehto sai lääkäriltä pysäyttävän tiedon. Hänen kilpirauhasensa oli osin tuhoutunut ja hänen terveytensä oli vaarassa. Satu päätti kokeilla kaikki keinot pysyäkseen kunnossa.
Kuvat Milka Alanen

Kurkku oli kipeä ja karhean oloinen. Satu Järvilehto arveli sairastuneensa angiinaan. Oli kevät 2000 ja kolmen pienen lapsen äiti hakeutui lääkäriin. Hän toivoi saavansa antibioottikuurin, joka veisi taudin nopeasti pois sotkemasta arkea.

Mutta nielussa ei näkynyt angiinan merkkejä. Vastaanotolla lääkäri kokeili Sadun kurkkua ja huomasi heti kilpirauhasessa möykkyjä. Vielä samana päivänä Sadulta otettiin ohutneulanäyte.

Diagnoosi oli autoimmuunityreoidiitti eli kilpirauhasen autoimmuunitulehdus. Osa kilpirauhasesta oli jo tuhoutunut, ja lääkäri ennusti surkastumisen jatkuvan. Lääkäri ohjeisti Sadun koko loppuelämän kestävälle tyroksiinilääkitykselle.

Ajatus kouraisi Satua vatsanpohjasta. Hoitamattomana kilpirauhastulehdus altistaisi hänet muille autoimmuunisairauksille kuten reumalle.

Päätin, että en suostu tyytymään pelkästään tähän hoitoon. Ajattelin, että minun on voitava tehdä jotain muutakin.

Hän varasi ajan homeopatille ja ryhtyi tutustumaan alan kirjallisuuteen tarkemmin.

Ensikosketuksen homeopatiaan Satu oli saanut jo joitakin vuosia aiemmin Ranskassa. Hän asui siellä muutaman vuoden 90-luvulla kilpa-autoilijapuolisonsa Jyrki Järvilehdon sekä pariskunnan kahden tytön, Juulian ja Johannan kanssa.

Tuolloin 2-vuotias Juulia oli kärsinyt koko ikänsä pahasta korvatulehduskierteestä, ja Satu vei hänet paikallisen lääkärin vastaanotolle.

Antibioottikuureja siihen saakka kerran kuukaudessa ottanut tyttö sai lääkäriltä homeopaattista pulsatillaa. Kahdessa päivässä tyttö parani ja korvatulehdukset loppuivat. Silti Satu oli skeptinen homeopatian tehosta.

Hän ajatteli, että heille sattui käymään hyvä tuuri.

–Olen koulutukseltani laskentaekonomi ja hyvin rationaalinen ihminen. Olin aina aiemmin luottanut vahvasti vain koululääketieteen ohjeisiin. Minun oli vaikeaa saada ajatusta homeopaattisista parannuskeinoista uppoutumaan omaan mieleeni.

Miten Satu päätyi opiskelemaan homeopaatiksi? Entä kuinka hän selätti työuupumuksen? Lue koko haastattelu uusimmasta Voi hyvin -lehdestä 9/2019!

Julkaistu: 30.10.2019