Voi hyvin

Vappu Pimiä: "Olen kiittänyt unelmani todeksi"

Vappu Pimiä: "Olen kiittänyt unelmani todeksi"
Vappu Pimiä uskoo vetovoiman lakiin. Elämän isoissa ja pienissä asioissa hän heittää toiveen universumille – ja usein toive toteutuu. Joka päivä Vappu lausuu tärkeän sanan: kiitos.
Julkaistu: 27.9.2019

Hämärän laskeutuessa vanha ­puutalo nitisi ja natisi. Vappu Pimiä oli 16-vuotias ja yksin kotona. Hän asui vanhempiensa kanssa omakotitalossa Helsingissä. Vappu oli halunnut jäädä kotiin, kun vanhemmat lähtivät viikonlopuksi mökille. 

Ympäriltä kantautuvat äänet pelottivat. Vappu risti kätensä peiton alla ja sanoi ääneen: ”Joku siellä, auta minua.”

Samalla hetkellä pelko katosi.

– En osaa selittää, mitä tapahtui, mutta mieleni muuttui levolliseksi, Vappu kertoo.

Siitä alkoi Vapun henkinen matka. Ajatus henkimaailman olemassaolosta ei ollut hänelle täysin uusi. Tuona iltana yksin kotona ollessaan hän ymmärsi konkreettisesti, että apua saa, kun sitä pyytää. ­Huojentuneena Vappu risti uudelleen kätensä ja kiitti.

Nuoruuden kokemuksesta lähtien kiitollisuus on ollut keskeinen osa Vapun henkisyyttä.

– Rukoiluni on usein sitä, että kiitän ­kaikista hyvistä asioista, joita minulla ­elämässäni on. Kiittäminen on luonteva tapa olla yhteydessä yläkertaan.

Kolmekymppisenä Vapun elämässä ­sattui monta mullistusta. Hän erosi silloisesta aviopuolisostaan ja astui työelämässä suuriin saappaisiin, kun hänet pestattiin juontamaan suosittua Tanssii tähtien kanssa -televisio-ohjelmaa.

Vappu halusi ymmärtää itseään ja ­elämäänsä paremmin. Hän alkoi lukea ­henkisyydestä kertovaa kirjallisuutta.

Suurimman vaikutuksen teki australialaisen Rhonda Byrnen kirjoittama Salaisuus-kirja, joka on inspiroinut lukuisia ihmisiä ympäri maailman. Kirjaa lukiessaan Vappu tutustui vetovoiman lakiin. Sen mukaan hyviä asioita voi elämässä kutsua luokseen.

Ymmärsin, kuinka suuri voima ajatuksillamme on. Halusin oppia manifestoimaan itselleni mieleiseni elämän.

Manifestointi tarkoittaa samaa kuin vetovoiman laki. Se perustuu ajatukselle, jonka mukaan luomme fyysistä todellisuutta ja koko elämäämme ajatuksillamme ja tunteillamme. Kun tulemme tietoisiksi siitä, että meidän on mahdollista kuvitella itsellemme haluamamme elämä, toivomiamme asioita alkaa tapahtua.

Vappu aloitti ajatuksen voiman harjoittelun arkisista asioista. Autolla ajaessaan hän pyysi parkkipaikkaa oven edestä, ja useimmiten sai sellaisen. Kun Vappu huomasi, että ajatuksen voima todella toimii, hän alkoi käyttää sitä yhä enemmän.

Manifestointi on nykyään niin kiinteä osa Vapun arkea, ettei hän aina edes huomaa käyttävänsä sitä. Isojen asioiden lisäksi hän pyytää itselleen edelleen parkkipaikkoja.

– Sanon yleensä parkkienkeleille ääneen toiveen, että paikka oven edestä, kiitos. Jos tyttäreni, Viola ja Selma, ovat kyydissä, myös takapenkiltä kuuluu sama lause.

Vappu on manifestoinut itselleen muun muassa oman talk show’n televisiosta, unelmiensa kesämökin Salosta ja työprojekteja.

Vapun mielestä positiivisen ajattelun voimaa voi käyttää kaikilla elämän osa-alueilla. Hän tuntee ihmisiä, jotka ovat onnistuneet manifestoimaan itsellensä työn, kodin, puolison ja perheen. Aviomiestään Teemu Huuhtasta Vappu ei napannut ajatuksen voimalla.

– Tiesin, mitä en parisuhteeltani halua. Minulla ei kuitenkaan ollut tarkkaa kuvaa siitä, minkälaista kumppania toivon. Avioliittoamme en voi laittaa manifestoinnin piikkiin, Vappu sanoo ja naurahtaa.

Muutama vuosi sitten Vapun sisällä oli kupliva tunne. Hän tiesi, mitä se tarkoittaa: on aika aloittaa jotain uutta.

Juontajana ja keittokirjailijana työskennellyt Vappu oli jo pidempään miettinyt, että hän haluaa laajentaa osaamistaan johonkin uuteen: esineisiin. Hän ei vain tiennyt, mitä ja miten aloittaa.

Vappu piti pitkän kesäloman, jotta aivot pääsisivät rauhassa luomistyöhön. Kahden viikon lomailun jälkeen hän makasi saunan lauteilla, kun mielessä välähti: hän haluaisi tehdä mökkinsä lähellä sijaitsevan Muurlan lasin kanssa emalisen keittiömalliston.

Vappu päätti ottaa kesän jälkeen yhteyttä yritykseen ja esitellä ideansa. Mutta sitä hänen ei tarvinnut tehdä. Syksyllä hän sai puhelimeensa viestin Muurlasta. Viestissä luki, että he haluaisivat tehdä hänen kanssaan emalisen keittiöastiaston.

Yhteistyön lopputulos näki päivänvalon vuoden päästä, ja tällä hetkellä astiasarjaa myydään Suomessa, Euroopassa ja Aasiassa.

– Tämä voi kuulostaa hullulta, mutta kun sanot ääneen unelmasi, otat ensimmäisen askeleen sitä kohti.

Vappu oli saamastaan viestistä hämmentynyt, mutta ei täysin yllättynyt.

Ennen kaikkea hän oli kiitollinen. Hän sanoi ääneen: ”Kiitos.”

– Uskon kiitollisuuden voimaan. Kiitollisuuden tunteminen on hyvän elämän ja unelmien saavuttamisen ydin. Kiitollisuus johtaa onnellisuuteen, ja onnellisuus johtaa menestykseen.

Minulla on kokemusta siitä, että teoria toimii. Olen kiittänyt unelmani todeksi.

Vappu on kirjoittanut aiheesta lokakuussa ilmestyneen Valon antajat – kiitä unelmasi todeksi -kirjan yhdessä diplomi-insinööri ja yritysvalmentaja Johanna Huhtamäen kanssa.

– Haluamme osoittaa, että unelmien toteuttaminen ei vaadi tuuria. Se vaatii uskoa – ja työtä. Tuomme kirjassa esille myös sen, miten tiede tukee ajatusta siitä, että menestys ja unelmien saavuttaminen ovat seurausta onnellisuudesta.

Kiitollisuus on Vapun henkisyyden ydintä. Hän kiittää päivittäin monista asioista: puolisosta, lapsista, töistä, metsälenkistä, värikkäästä auringonlaskusta ja uudesta päivästä.

Hän yrittää nähdä myös vastoinkäymisissä positiivisia puolia.

– Jos ajattelet pääasiassa kielteisiä asioita ja tunnet vihaa ja katkeruutta, värähtelet niiden taajuudella. Kun taas ajattelet positiivisesti, vedät puoleesi positiivista värähtelyä ja sinulle tapahtuu toivomiasi asioita.

Kun kiittämistä säännöllisesti treenaa, siitä tulee tapa ja elämänasenne.

– Kiitollisuus on vaikuttanut huomattavasti elämäni laatuun. Minua ei juuri koskaan harmita nousta sängystä, vaan suhtaudun toiveikkaasti tulevaan päivään.

Kiitollisuuden ei tarvitse olla juhlallista eikä aikaa vievää. Joka päivä voi pysähtyä kiittämään vaikka samoista asioista.

Tärkeintä on, että kiitollisuuden juurruttaa arkeen. Mitä useammin kiittää, sitä enemmän kiitoksenaiheita putkahtaa mieleen.

Menestyminen tarkoittaa Vapulle sitä, että on onnellinen ja saa tehdä niitä asioita, joista nauttii. Enemmän kuin pelkkää taloudellista vaurautta menestys on sitä, että elämällä on merkitystä. Vappu pyrkii omassa elämässään siihen, että arki on mahdollisimman mukavaa.

– Suurin osa elämästä on arkea. Jos tekee työtä, josta ei nauti, kannattaa pysähtyä miettimään, miten omaa elämää voisi muuttaa paremmaksi. Tuntuisi älyttömältä elää pelkästään lomia tai viikonloppuja varten.

Menestykseen ja onnelliseen elämään kuuluu myös vastoinkäymisiä. Niissä hetkissä Vapun on ollut vaikea tuntea kiitollisuutta.

Viisitoista vuotta sitten hän haki radiokanavan aamujuontajan paikkaa, mutta sen sai kollega.

– Olin hurjan pettynyt. Itkin ja olin epätoivoinen, enkä todellakaan tuntenut kiitollisuutta.

Muutaman vuoden päästä tapahtuneesta Vappu pystyi suhtautumaan vastoinkäymiseltä tuntuneeseen asiaan leppeämmin.

– Myöhemmin ymmärsin, että ammattitaitoni ei silloin vielä ollut lähelläkään paikan vaatimuksia. Olin lopulta tyytyväinen siitä, että elämä kuljetti minua toisia reittejä. Kiitollisuus saattaa tulla joskus jälkikäteen.

Kiitollisuus oli koetuksella myös silloin, kun Vappua kohdeltiin aikoinaan huonosti eräässä parisuhteessa.

– Myöhemmin osasin olla kiitollinen kokemuksestani. Opin vaikeuksien jälkeen todella arvostamaan hyvää ja kunnioittavaa parisuhdetta.

Vappu korostaa, että kiitollisuus ei tarkoita väkisin väännettyä positiivisuutta tai omien tunteiden kätkemistä.

– Totta kai raivostun lapsilleni ja pinnani palaa, kun asiat eivät suju. Kiitollisuus tarkoittaa ennen kaikkea tapaa asennoitua elämään.

Kiittämisen lisäksi Vapun henkisyyteen kuuluu usko. Hän uskoo Jumalaan, universumiin ja enkeleihin. Hänestä ei ole olennaista, mitä sanaa ”korkeammasta voimasta” käytetään, sillä hän arvelee, että kaikki termit tarkoittavat lopulta samaa asiaa.

– Lisäksi uskon itseeni. Vaikka voimme pyytää ja saada apua henkimaailmalta, ihmisen on uskottava itseensä. Vastuuta omasta elämästä ja omista valinnoista ei voi sysätä muille.

Vappu kasvoi kodissa, joka ei ollut kovin uskonnollinen, muttei liioin ateistinenkaan. Koulussa hän kiinnostui maailman muista uskonnoista. Kummitätinsä kanssa hän kävi pitkiä keskusteluja hengellisistä kysymyksistä.

Vappu edustaa nykyajan länsimaisille ihmisille tyypillistä henkisyyttä, jossa ihminen voi itse koota oman maailmankatsomuksensa. Vappu kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon, mutta ei allekirjoita kaikkia sen oppeja. Hän käy säännöllisesti energiahoidossa ja saa sieltä apuja.

– Kuulun kirkkoon, koska kirkko tekee paljon hyvää ja auttaa ihmisiä. Maksan mieluusti kirkollisveroa. Rakastan myös käydä kirkoissa hiljentymässä ja rauhoittumassa vaikkapa kesken aamulenkin.

Vapulla on ympärillään erilailla ajattelevia ihmisiä. Hän on käynyt monia keskusteluja henkisyydestä muun muassa puolisonsa Teemun ja muiden läheisten ihmisten kanssa. Vapusta on sama, uskooko ihminen kohtaloon vai sattumaan.

– Tärkeintä on, että löytää itse oman totuutensa ja on onnellinen. Minulle ajatus siitä, että kuoleman jälkeen ei olisi mitään, on ahdistava. Eräälle lapsuudenystävälleni ajatus tyhjyydestä taas on lohdullinen.

Puoliso kuuluu ortodoksiseen kirkkoon. Samoin perheen tyttäret ovat ortodokseja. Vappu kannustaa lapsiaan uteliaisuuteen.

– En halua tuputtaa heille omia uskomuksiani. Jokainen saa löytää oman polkunsa.

Vapun vinkit kiitollisuuteen

Aloita kiitollisuuden harjoittelu mahdollisimman helposti. Kirjoita joka päivä ylös vaikka yksi asia, mistä tunnet kiitollisuutta. Se voi olla työkaverin sanoma kohteliaisuus tai aamukahvi lempimukista. 

Pysähdy. Huonon mielen keskellä pysähdy hetkeksi ja etsi yksi hyvä asia elämästäsi. 

Tee jotakin sellaista, mikä tekee sinut iloiseksi. Se voi olla vaikka lenkki, leipominen tai nukkuminen. Tyytyväisenä on helpompi tuntea kiitollisuutta.

Metsä on Vapun henkinen voimapaikka. Jykevien mäntyjen juurella Salon mökkimaisemissa hän hiljentyy, rauhoittuu ja halaa puita. Hän on myös intohimoinen marjastaja ja sienestäjä.

Metsässä minun on helppo tuntea kiitollisuutta, kun tunnen olevani yhtä luonnon kanssa.

Vappu toivoo, että ihmiset löytäisivät oman paikkansa tai tilansa, missä heidän on helppo virittäytyä kiitollisuuteen. Kiitollisuus on hänen mielestään paras lääke katkeroitumista ja kadehtimista vastaan.

– Suomessa elää melko vahvana kadehtimisen kulttuuri. Ajatellaan, että miksi toinen on saanut jotain, mitä minulla ei ole. Yhdysvalloissa ajatellaan enemmän, että kun tuokin on onnistunut, niin minäkin voin saavuttaa unelmani.

Unelmointi ei ole Vapun mielestä turhaa haihattelua tai ajan haaskaamista. Se on omien tarpeiden kuuntelemista ja toimimista niiden hyväksi.

– Jos haluamme päästä jonnekin, meidän on lähdettävä liikkeelle. Ensimmäinen askel unelmien toteutumiseen on sanoa ne ääneen.

Vappu noudattaa omia neuvojaan. Hänen kalenterissaan lukee alkutalven kohdalla suurin kirjaimin ”pidempi matka”, vaikka matkasta ei ole vielä mitään suunnitelmia. 

– Olen heittänyt toiveen ilmoille. Uskon siihen, että asiat tulevat luokseni juuri oikealla hetkellä. ♥

Vappu Pimiä, 41

  • on juontaja, radiotoimittaja ja kirjailija
  • on juontanut monia televisio-ohjelmia, kuten Tanssii tähtien kanssa -kisaa, Big Brotheria sekä Vappu ja Marja Liveä
  • avioitui vuonna 2013 toimitusjohtaja Teemu Huuhtasen kanssa
  • Helsingissä asuvalla pariskunnalla on kaksi tytärtä, Viola, 7, ja Selma, 4

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 8/2019.

1 kommentti