Kauneus & Terveys

Säästäjä, panosta näihin vaatekappaleisiin!


Niukalla budjetilla saat hankittua laadukkaita vaatteita, kunhan olet aluksi valmis panostamaan. Näihin vaatteisiin kannattaa sijoittaa.
Teksti Satu Adam
Kuvat Fotolia

1. Säästä laadukkaaseen villaneuleeseen. Pidä mielessä nämä kriteerit: panosta laatuun ja hanki ajaton malli perussävyisenä.

Sijoita neuleeseen, joka on sataprosenttisesti luonnonkuituinen tai villasekoitepaita, jossa yli puolet materiaalista on luonnonkuitua.

Mistä sitten tunnistat laadukkaan neuleen? Siitä, että sen pinta on tiivis, sileä ja pehmeä, ja neuleen materiaali hengittää ja tuntuu iholla miellyttävältä. Kun hankit vielä kylkiäisinä nukkakamman, on neule käyttökelpoinen vuosia.

2. Panosta täydelliseen päällystakkiin. Tämä on suurin ja tärkein hankintasi!

Hyvin istuvaa klassikkotakkia, kuten trenssiä, käytät vuosia. Jos budjettisi ei anna periksi uuden takin hankkimiseen, löydät laadukkaan päällystakin kirpputorilta.

Muista, että käytettyä takkia voit muokata vaihtamalla siihen esimerkiksi napit tai muodistamalla mallia ompelijan luona.

Hanki takki perusvärisenä, kuten mustana, khakin sävyssä tai tummansinisenä. Panosta mieluummin pitkään kuin lyhyeen päällystakkiin: näin se sopii varmimmin eri alaosiin.

3. Sijoita mustaan bleiseriin. Se on tyylikäs voimavaatteesi kaikissa tilanteissa.

Se sopii sekä farkkujen että mekon pariksi. Laadukkaan bleiserin tuntomerkit ovat seuraavat: se istuu hyvin vyötäröltä ja hartialinjasta, ja sen hihat eivät ole liian pitkät.

Materiaaleista mattapintainen viskoosi-puuvillasekoite ja villa pitävät jakun rypistymättömänä ja ryhdikkäänä. Hanki vielä vaateharja, jolla pidät bleiserin siistinä.

4. Panosta hyvin istuvaan, lyhythihaiseen kotelomekkoon, jota voit käyttää myös arkena. Mutta tunnista ensin oma vartalotyyppisi.

Jos mekko ei laskeudu päälläsi kauniisti, ei sitä laadukas materiaalikaan pelasta. Sovita siis eri mekkomalleja, kiinnitä huomiota kaula-aukon muotoon, hihojen malliin, leikkaussaumojen paikkaan ja helman pituuteen. Mistä sitten tiedät, onko vaate laadukas?

Käy ensin vierailemassa kalliimmassa vaateputiikissa tai tavaratalon merkkivaateosastolla. Tunnustele ja sovita vaatteita. Näin saat viitettä siitä, miltä vaatteen tulisi tuntua iholla, ja miltä sen tulisi näyttää päälläsi.

Älä ole merkkisokea. Suurin osan vaatemerkkien hinnasta muodostuu niin sanotusta brändilisästä. Laadukkaita vaatteita voi hankkia edullisesti, kunhan tietää mitä ja mistä niitä etsii.

5. Päällystakin asusteena huivi on näyttävässä roolissa. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisen huivin kiedot kaulallesi. 

Panosta laadukkaaseen huiviin, ja hanki se mieluiten yksivärisenä, kuten mustana, harmaana, beigen sävyssä tai tummansinisenä. Valitse huivin materiaaliksi talvella laatuvillaa, joka kestää kulutusta, keväällä silkkiä, pellavaa tai pashminaa.

6. Hanki siisti arkilaukku. Kannat sitä mukanasi päivittäin, joten pitkällä aikavälillä tulee halvemmaksi hankkia arvokkaampi nahkalaukku kuin useampi halpalaukku esimerkiksi kymmenen vuoden aikana.

Hanki arkilaukku joko mustana tai konjakinruskeana – näin se sopii lähes kaikkiin asukokonaisuuksiin.                     

7. Mustat matalakorkoiset nahkanilkkurit ovat joka paikan kengät. Kenkäostoksilla sovita useita kenkäpareja ennen ostopäätöstä.

Tarkista mallin istuvuus ja lestin leveys. Yksi asia on kuitenkin varmaa: matalakorkoisten nilkkureiden ostoa et tule katumaan koskaan! Muista vain hoitaa kenkiäsi kuin kalleinta aarrettasi.

Lue myös:

Julkaistu: 20.3.2017