Vaatekaappisi on täynnä vaatteita, mutta silti sieltä ei löydy mitään päällepantavaa. Kaupassa ihanalta näyttänyt pusero on parin käyttökerran jälkeen menettänyt hohtonsa ja hautautuu kaapin perälle. Sinulla on vino pino erilaisia vaatekappaleita, mutta ne eivät sovi yhteen. Vaatekaappisi ei koskaan tunnu tulevan valmiiksi – ja korjaat tilannetta ostamalla lisää vaatteita.
Kuulostaako tutulta?
Jos vastasit kyllä, kannattaa perehtyä toimittaja-bloggaaja Hannele Lampelan Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta -kirjaan. Hannele neuvoo, miten uudistat tyylisi taloudellisesti ja kokoat vaatekaapin, joka kestää aikaa – ja katseita.
Näin se onnistuu:
1. Tee tyylin aarrekartta
Mieti, millainen on täydellinen vaatekaappisi. Luo Pinterestiin muistitaulu, johon keräät inspiroivia asukuvia. Valitse kuvat pitäen mielessäsi ennen kaikkea se nainen, joka haluaisit olla. Selvitä kuvien avulla, mitkä asiat unelmatyylissäsi toistuvat. Mieti myös, minkälaiseen käyttöön tarvitset vaatteita: toimistoon tarvitaan erilaisia asuja kuin hiekkalaatikolle.
2. Ota mallia ranskalaisista
Ranskattaren vaatekaapin salaisuus on laadukas ja toimiva peruspuvusto, joka koostuu lempivaatteistasi. Peruspuvustoa voi sitten täydentää sesonkiin sopivilla vaatteilla ja asusteilla.
Aloita siis täydellisen vaatekaapin kokoaminen perusvaatteista. Ne ovat vaatteita, jotka: puet päällesi usein, sopivat yhteen melkein kaikkien muiden vaatteidesi kanssa, toimivat eri käyttötarkoituksiin ja joissa tunnet olosi kauniiksi ja mukavaksi.
3. Osta laadukasta
Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Mahdollisimman halpaa ostamalla tulet tuhlanneeksi vain enemmän rahaa, vaikka luulet säästäneesi, kun saat paljon tavaraa halvalla.
Kuvitellaan, että kulutat 50 euroa kuukaudessa heräteostoksiin, jotka menettävät merkityksensä heti kun pääset kotiin – muutama paita ja yksi asuste edullisesta liikkeestä, niin summa on kasassa. Jos teet näin joka kuukausi, tulet käyttäneeksi vuodessa 600 euroa vaatteisiin, joita et tarvitse. Tuolla 600 eurolla olisit taatusti voinut hankkia sen täydellisen neuleen, jota et raaskinut ostaa mutta jota käyttäisit pitkään ja hartaasti.
4. Järjestä vaatekaappisi
Siististä kaapista on helppo löytää etsimänsä. Kaappi pysyy järjestyksessä, kun et omista liikaa tavaraa. Unohda siis heräteostokset, ne vievät liikaa tilaa, rahaa ja hermoja.
5. Äänestä lompakollasi
Kun ostat paljettihameen viidellä eurolla, joku on ommellut paljetit kiinni vaatteeseen. Sen sijaan, että ihastelet upeaa löydöstä, sinun tulisi ihmetellä, miten noin hitaalla ja vaikealla tekniikalla valmistettu vaate voidaan myydä voitolla ilman, että se riistää ketään.
Nämä ja lisää neuvoja: Hannele Lampela: Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta – Onnellisen ostamisen salaisuus (Gummerus 2016)