Saako terveysongelman salata uudelta kumppanilta?

Saako terveysongelman salata uudelta kumppanilta?
Psykologin mielestä uudelle kumppanille ei heti tarvitse paljastaa aivan kaikkia heikkouksiaan.
Julkaistu 21.10.2016

"Olen ollut kuukauden päivät miesystäväni kanssa. Olen ihastunut ja onnellinen. Olen kärsinyt lievästä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, josta en ole kertonut hänelle. Tai en oikein itsekään usko, että minulla on mitään häiriötä.Hän on kertonut, että jollakin edellisellä naisystävällä oli mielenterveysongelmia ja tilanne meni vaikeaksi. En haluaisi leimautua hänen silmissään heti hulluksi. Pelkään, että hän suuttuu, jos saa tietää.Ajattelen, että kiintyisimme toisiimme ja voisin kertoa myöhemmin. Pelkään, että hän suuttuu silloinkin.Asia vaivaa minua paljon. En uskalla puhua tästä. Milloin ja miten asia kannattaa ottaa esiin?”

PSYKOLOGI ILONA RAUHALAN VASTAUS:

Mitä on rehellisyys ja mitä se tarkoittaa silloin, kun olet tutustumassa toiseen ihmiseen? Muistan itse, että kyselin joskus liian suoria kysymyksiä uudelta ihmiseltä. Hän vastasi minulle tiukasti: ”Mitä sinä oikein kuulustelet? Katsotaan nyt ensin tulemmeko me keskenämme toimeen”.Vastaus pysäytti minut pohtimaan. Pitääkö tuttavuuden alkuvaiheessa raportoida jokainen uuvuttava yksityiskohta menneisyydestä ja pelästyttää toinen kertomalla jokaisesta epäonnistumisesta tarkasti? Vai voisiko vain katsoa ensin, miten toisen kanssa viihtyy?

Itse ihmettelin aiemmin vapaa-ajalla, miksi juttu uusien ihmisten kanssa loppui lyhyeen. Olin kertonut avoimesti olevani psykologi, mikä pelästytti ihmiset pois.He tekivät tulkinnan, että olen psykologi, joka tekee liian vaikeita kysymyksiä. Lopulta hoksasin, ettei minun tarvitse heti kertoa kaikille, mitä teen työkseni.Jos suhteenne jatkuu, tilanne voi olla toinen. Jossain vaiheessa on hyvä kertoa asioita, jotka liittyvät tai vaikuttavat tiiviisti elämääsi. Jos panttaisit tällaista tietoa kuukausikaupalla ja jos se kuitenkin näyttelisi arjessa merkittävää roolia, toinen voisi kokea itsensä petetyksi. Mutta en tiedä, onko sinulla velvollisuutta tuoda asiaa esille välittömästi ensimmäisten viikkojen aikana, etenkin jos olet sitä mieltä, että ”häiriö” on lievä.

Sitä paitsi lievä kaksisuuntainen mielialahäiriö ei tee sinusta hullua. Hulluus on arkikielessä viljelty sana, joka voi tarkoittaa aika montakin asiaa. Suuri osa ihmisistä käy läpi jonkinlaisen lievän hulluuden elämänsä kriisi-kohdissa. Ei se silti tee ihmisestä kovin hullua.

Suhteessa salaisuudet luovat parin välille kuitenkin verhon ja etäisyyden, joka saattaa muodostua intiimin läheisyyden esteeksi. Toinen aistii, että välillänne on jotain, mistä ei voida puhua. Jotakin, mitä vältellään tai jonka suhteen ei olla täysin avoimia.On tärkeä tunnistaa, mikä on salaamista ja mikä sinussa on sellainen yksityinen puoli, jota et halua kumppanisi kanssa jakaa.Terveyteen liittyvät asiat ovat tosin sellaisia, jotka yleensä jaetaan kumppaneiden kesken.Onhan läheisin ihminen se, joka pitää huolen silloin, kun terveydessä tapahtuu jotain selviä muutoksia huonompaan suuntaan.Älä silti tunne velvollisuutta raportoida ­asiasta heti, jos se ei tunnu sinusta luontevalta. Luota siihen, että jos suhteenne jatkuu. Löydät kyllä oikean hetken. Silloin sinusta tuntuu luontevalta kertoa elämästäsi tämäkin asia.

Lue myös:

Kommentoi »