Saako lääkärikäynnin nauhoittaa?

Saako lääkärikäynnin nauhoittaa?
Jos lääkärin ohjeet unohtuvat jo käytävällä, vastaanottokäynnin voi tallentaa. Pitääkö siihen kysyä lupa?
Julkaistu 29.2.2016

Istut lääkärin vastaanotolla ja nyökyttelet. Ohjeet kuulostavat selkeiltä.  Kun suljet oven takanasi, olo on epävarma. Pitikö lääke hakea heti vai vasta sitten, jos oireet jatkuvat? Otettiinko pilleri ennen ruokaa vai ruoan kanssa?Olisiko pitänyt tallentaa keskustelu – ja onko se edes laillista?

Asiakas saa nauhoittaa lääkärin vastaanotto käynnin tai puhelun. Sen voi tehdä vaikka salaa. Nauhoitteen voi laittaa myös nettiin, kunhan se on tarkoitettu vain rajatulle piirille. Näin linjasi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, kun häneltä pyydettiin ohjeistusta asiaan. Koska nauhoittamisen mahdollisuudesta on puhuttu vähän, harva on vielä kokeillut sitä.

Helpottaa hoitopäätöksiä

Äänittäminen on perusteltua tilanteissa, joissa saa paljon tietoa. Kun kyse on esimerkiksi vakavasta sairaudesta, johon on useita hoitoja, nauhoitus voi helpottaa päätöksentekoa. Kotona voi kuunnella ehdotukset uudestaan yhdessä läheisen kanssa.

– Varsinkin vakavan sairauden alkuvaiheessa on vaikea sisäistää saatua tietoa. Monia jännittää ja ahdistaa. Vaikka lääkäri on kertonut monista asioista, potilas voi kokea, ettei hän ole ikinä kuullutkaan niistä. Nauhoite on tällöin hyvä muistilappu, Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Leena Rosenberg kertoo. Kaikkiin tilanteisiin tallennus ei silti sovi.

– Jos keskustelu on intiimiä ja psykoterapeuttistyyppistä, nauhoitus vain häiritsee tilannetta, syöpä tautien dosentti, Lääkäri lehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen sanoo.

Kysy lupa tallentamiseen

Hietasen mukaan salatoimet nakertavat luottamusta.  Pahimmillaan nauhoitusta voidaan käyttää väärin: siitä irrotetaan kohtia, jotka saattavat lääkärin huonoon valoon. Ennen nauhoitusta kannattaa miettiä, miten asian paljastuminen voisi vaikuttaa.

– Jos asia paljastuu, hoito suhde vaurioituu. Se voi tuntua vakoilulta, Rosenberg sanoo.Salakuuntelu on rikos, mutta tietosuoja valtuutetun linjauksen mukaan ei ole salakuuntelua tallentaa keskustelu, johon itse osallistuu. Aarnio kehottaa silti sopimaan asiasta etukäteen. Yksityisessä tarkoituksessa tallenteen saa myös laittaa nettiin, mutta Rosenberg kehottaa varovaisuuteen.

– Kyse on hyvin henkilökohtaisista tiedoista. Ne voivat levitä sieltä mihin vain.Tallentaminen voi lisääntyä tulevaisuudessa.  Kansainvälisissä tutkimusprojekteissa, joissa on haluttu parantaa potilasinformaatiota, potilaille on jo tarjottu mahdollisuutta saada vastaanotto keskustelun nauhoite käyttöönsä.

– Tämä voisi olla hyvä käytäntö, kunhan potilaalta kysytään ensin lupa, Rosenberg pohtii.

Kommentoi »