Kauneus ja Terveys

Ruuansulatukseenkin kuluu energiaa

Ruuansulatukseenkin kuluu energiaa
Ruokailun jälkeen kehon energiankulutus voimistuu, joten perusaineenvaihdunnan ja fyysisen aktiivisuuden lisäksi huomioitava tekijä energiankulutusta laskettaessa on ruoansulatukseen kuluva energiamäärä.
Julkaistu: 25.6.2015
Sileä lihaskudos ruoansulatuskanavien seinämissä kiihdyttää supistumisrytmiään siirtäessään ruokaa ruoansulatusjärjestelmässä eteenpäin. Ruoansulatuksen vaatima energiamäärä on n. 10 % kehon päivittäisestä kokonaisenergiankulutuksesta.
Ruoansulatuksen aiheuttamaan lämmöntuottoon ja aineenvaihdunnan lisäykseenkin voidaan jonkin verran vaikuttaa fiksuilla valinnoilla. Päivittäisestä kokonaisenergiankulutuksesta ruoan aiheuttaman lämmöntuoton osuus on noin 10 %. Rasvaisen ruoan aiheuttama lämmöntuotto on vain 0-3 % sen sisältämästä energiasta, kun taas hiilihydraateilla vastaava arvo noin 5-10 % ja proteiineilla 10-20 %.
Rasva varastoituu siis jonkin verran hiilareita ja proteiineja helpommin. Siksi rasvanpolttotavoitteen kannalta on järkevää nipistää hieman rasvan sekä hiilareiden saannista ja vastaavasti proteiinien osuutta voi maltillisesti kasvattaa.
Proteiinien painottamisella on sekä lihasmassaa säilyttävä että rasvanpolttoa edistävä vaikutus, sillä ruoansulatuselimistöllä kuluu niiden työstämiseen enemmän energiaa.
Kommentoi »