
Ruokavalio saattaa vaikuttaa masennukseen
Ravinnosta saatavien rasvahappojen puute saattaa olla syy masennuksen taustalla.
Hollantilaistutkimuksessa, joka julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, kartoitettiin masentuneiden ja terveiden vanhusten veren rasvahappopitoisuuksia havaittiin, että niillä vanhuksilla, jotka kärsivät masennuksesta monityydyttämättömien rasvahappojen suhde oli erilainen kuin terveillä.
Masentuneiden vanhusten veren omega-6-rasvahappopitoisuuden suhde omega-3-rasvahappopitoisuuteen oli suurempi terveisiin vanhuksiin verrattuna. Samankaltaista muutosta ei havaittu niillä vanhuksilla, jotka kärsivät vain lievästä mielialan laskusta.
Tutkijat totesivat myös, että muutos rasvahappopitoisuuksissa ei ollut yhteydessä ateroskleroosiin eli valtimon rasvakovettumistautiin tai tulehdukseen, jotka ovat kummatkin yhdistetty masennukseen. Tämä antaa tutkijoiden mielestä vahvempaa näyttöä siitä, että rasvahappopitoisuuksien muutos saattaisi olla yksi syy masennuksen taustalla.
Mielialan kannalta keskeisessä asemassa näyttävätkin olevan omega-3-rasvahapot, jotka ovat elintärkeitä keskushermoston solukalvon toiminnalle. Suurin omega-3-rasvahappopitoisuus on rasvaisissa merikaloissa kuten lohessa, sillissä ja silakassa. Kasviskunnan tuotteista kasvisöljyt, varsinkin rypsiöljy ja pellavansiemenöljy, sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja.
Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että lisätutkimukset ovat tarpeen ennen kuin erityistä ruokavaliota voidaan suositella masennuksen hoitoon.
Tutkimuksessa verrattiin 106 masentuneen vanhuksen, 264 mielialan laskusta kärsivän vanhuksen ja 461 terveen verrokin veren rasvahappopitoisuuksia.
Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2003; 78:40-6
