Sairaudet

Reumapotilailla saattaa olla suurempi sydänvikojen ja infektioiden riski

Reumaa sairastavilla potilailla on muita suurempi riski saada infektioita, sydäninfarkti tai sepelvaltimoiden tukkeutumisen aiheuttama sydäntauti.

27.2.2018 Terve.fi

Vastavalmistuneessa tutkimuksessa havaittiin, että reuma-artriittia sairastavilla potilailla on muita suurempi riski saada vakavia infektioita, sydäninfarkti tai sepelvaltimoiden tukkeutumisen aiheuttama sydäntauti.

Birminghamissa Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin Medicaren vakuuttamia reuma-artriitista kärsiviä ikäihmisiä vuodesta 2010 vuoteen 2014. Tutkijat seurasivat, kuinka usein koehenkilöt joutuvat sairaalaan vakavan infektion, sydäninfarktin tai sydäntaudin vuoksi. Koehenkilöille oli tehty MBDA-testit, joiden tulokset vaihtelivat henkilöittäin yhden ja sadan välillä.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä noin 34 000 henkilöä, joiden mediaani-ikä oli 69 vuotta. Heistä 79 prosenttia oli naisia, 81 prosenttia valkoihoisia ja 38 prosenttia vammautuneita. Keskimäärin matalat MBDA-pisteet saaneet henkilöt olivat muita nuorempia, heillä oli alhaisempi komorbiditeetti ja he käyttivät vähemmän glukokortikodeja. Korkean MBDA-pistemäärän todettiin olevan yhteydessä vakavien infektioiden (HR: 1,32 10 MBDA-pistettä kohden), sydäninfarktin (HR: 1,52) ja sydäntaudin (HR: 1,54) kanssa. Tutkijat huomauttavat, että reuma-artriitti on vain yksi monista infammaatiotaudeista. Useilla muillakin voi olla vastaavia vaikutuksia muiden terveysongelmien riskin kasvuun, varsinkin jos potilaalla on useampi eri tauti.

Lähde: BMJ 16.2.2018

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Reumaoireita ei tunnisteta aina silloinkaan, kun oireet vaatisivat jo kiireellistä arviointia

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi