Terve.fi

Reumapotilailla saattaa olla suurempi sydänvikojen ja infektioiden riski


Reumaa sairastavilla potilailla on muita suurempi riski saada infektioita, sydäninfarkti tai sepelvaltimoiden tukkeutumisen aiheuttama sydäntauti.

Vastavalmistuneessa tutkimuksessa havaittiin, että reuma-artriittia sairastavilla potilailla on muita suurempi riski saada vakavia infektioita, sydäninfarkti tai sepelvaltimoiden tukkeutumisen aiheuttama sydäntauti.

Birminghamissa Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin Medicaren vakuuttamia reuma-artriitista kärsiviä ikäihmisiä vuodesta 2010 vuoteen 2014. Tutkijat seurasivat, kuinka usein koehenkilöt joutuvat sairaalaan vakavan infektion, sydäninfarktin tai sydäntaudin vuoksi. Koehenkilöille oli tehty MBDA-testit, joiden tulokset vaihtelivat henkilöittäin yhden ja sadan välillä.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä noin 34 000 henkilöä, joiden mediaani-ikä oli 69 vuotta. Heistä 79 prosenttia oli naisia, 81 prosenttia valkoihoisia ja 38 prosenttia vammautuneita. Keskimäärin matalat MBDA-pisteet saaneet henkilöt olivat muita nuorempia, heillä oli alhaisempi komorbiditeetti ja he käyttivät vähemmän glukokortikodeja. Korkean MBDA-pistemäärän todettiin olevan yhteydessä vakavien infektioiden (HR: 1,32 10 MBDA-pistettä kohden), sydäninfarktin (HR: 1,52) ja sydäntaudin (HR: 1,54) kanssa. Tutkijat huomauttavat, että reuma-artriitti on vain yksi monista infammaatiotaudeista. Useilla muillakin voi olla vastaavia vaikutuksia muiden terveysongelmien riskin kasvuun, varsinkin jos potilaalla on useampi eri tauti.

Lähde: BMJ 16.2.2018

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Reumaoireita ei tunnisteta aina silloinkaan, kun oireet vaatisivat jo kiireellistä arviointia

Julkaistu: 27.2.2018