Terve.fi

Reuman vaikutus silmiin, hampaisiin ja jalkoihin

Reuman vaikutus silmiin, hampaisiin ja jalkoihin
Reumaa sairastavilla voi olla erilaisia ongelmia silmien kanssa johtuen perussairaudesta tai käytetystä lääkityksestä. Silmien kuivuus on varmaan yleisin ongelma johon reumapotilas törmää.
Julkaistu 7.11.2005

Reuman vaikutus silmiin

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys on oireyhtymä, joka aiheuttaa silmien kutinaa, kaiherrusta ja punoittamista. Paradoksaalisesti oireena voi olla myös lisääntynyt kyyneleritys, varsinkin aamuisin. Oireilu on yleensä pitkäaikaista ja lievittyy korkeintaan väliaikaisesti jos esim. silmätulehduksen vuoksi joutuu käyttämään tilapäisesti silmätippoja tai -voiteita. Kuivasilmäisyys liittyy varsinkin Sjögrenin syndroomaan.

Kuivasilmäisyyteen ei ole parantavaa hoitoa, paitsi siinä harvinaisessa tilanteessa, että oireen taustalla oleva sairaus tai tekijä on parannettavissa. Oireita lievittämään käytetään pääasiallisesti ns. keinokyyneliä . Nämä muodostavat silmään keinotekoisen kyynelkalvon, joka suojaa sarveiskalvoa kuivumiselta näin lievittäen oireita. Päivisin kannattaa käyttää tippavalmisteita ja öisin geelimäistä valmistetta, joka rakenteensa ansiosta säilyy silmän pinnalla pidempään.

Iridosykliitti (iriitti)

Iridosykliitti eli värikalvon tulehdus on “tyyppisairaus” reumapotilailla. Mekanismia ei tarkasti tunneta, mutta muualla elimistössä oleva tulehdus (reuma) aiheuttaa silmään värikalvon tulehduksen, jonka oireena on mm. punoitus ja valonarkuus silmässä. Iriitti liittyy varsinkin selkärankareumaan ja lasten reumaan.

Klorokiinivalmisteen saostuminen sarveiskalvolle

Klorokiinivalmisteiden käyttöön on todettu liittyvän lääkkeen saostumista sarveiskalvolle (“kissanviiksikuvio”) tai taittohäiriöitä. Harvinaisempi on ns. makulopatia tai retinopatia, joka voi aiheuttaa näön heikkenemistä, näkökenttäpuutoksia ja värinäön häiriöitä. Kohtuullisina annoksina (alle 6,5 mg/kg/vrk) hydroksiklorokiinin ei ole juuri todettu aiheuttavan silmäsivuvaikutuksia.

Reuman vaikutus hampaisiin

Reumapotilaiden on erityisesti huolehdittava myös hampaiden ja ikenien terveydestä. Reumapotilaalla syljen eritys on vähentynyt ja suu kuivuu herkemmin, mikä on suotuisa alusta bakteerikasvulle. Suussa olevat tulehduspesäkkeet voivat pahentaa perustaudin oireilua. Reumaattinen niveltulehdus voi myös vaikuttaa leukanivelen toimintaan varsinkin lapsilla ja täten vaikeuttaa mm. hammashoitoa ja päivittäistä hygieniaa. Lääkkeistä siklosporiini voi aiheuttaa ikenien turvotusta ja useisiin lääkkeisiin voi liittyä tulehduksellisia muutoksia suun limakalvoilla.

Xylitol-purukumi lisää syljen eritystä ja suojaa hampaita. Vaikeissa tapauksissa joudutaan turvautumaan ns. keinosylkeen. Muista käydä hammaslääkärin tarkastuksissa ja hoitaa hampaita säännöllisesti.

Reuman vaikutus jalkoihin

Reumatulehduksen kohdistuessa jalan niveliin on tärkeä kiinnittää huomiota jalkojen omahoitoon. Kipu ja liikearkuus voivat haitata päivittäisiä toimia ja rajoittaa tärkeää liikuntakykyä. Nilkkojen ja jalkaterien liikeharjoittelulla on tärkeä merkitys. Jalat tulee tukea hyvin, koska koko liikkuminen lähtee niistä. Useimmat hyötyvät yksilöllisesti tehdyistä pohjallisista. Jalkaterapeutti ja fysioterapeutti osaavat neuvoa tarvittaessa.

2 kommenttia