Terveys

Raskaudenaikainen tupakointi vahingoittaa lasten silmiä

Raskaudenaikainen tupakointi ja lapsen alhainen synnyinpaino ovat yhteydessä suurentuneeseen retinaalisen hermosäiekerroksen ohenemisen riskiin. Lue lisää.

17.3.2017 Terve.fi

Raskaudenaikainen tupakointi ja lapsen alhainen synnyinpaino ovat yhteydessä suurentuneeseen retinaalisen hermosäiekerroksen ohenemisen riskiin, kerrotaan tanskalaisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Retinaalisen hermosäiekerroksen oheneminen saattaa nostaa näkövammojen ja glaukooman riskiä, tutkijat varoittavat. Koska alhainen synnyinpaino oli yhteydessä ohueampaan hermosäiekerrokseen, tupakoinnilla saattaa olla niin suora kuin epäsuorakin yhteys näköhermoon ja retinaan.

Tutkijat kävivät läpi 1323:n 11–12-vuotiaan lapsen silmätutkimustietoja. Tulosten mukaan niin synnyinpaino kuin tupakointikin olivat itsenäisesti yhteydessä ohuempaan retinaaliseen hermosäiekerrokseen.

Keskimääräinen hermosäiekerroksen paksuus oli 104 mikrometriä. Tupakoinnille kohdussa altistuneilla lapsilla oli tyypillisesti 5,7 mikrometriä ohuempi hermosäiekerros kuin savuttomien äitien lapsilla.

Alipainoisena syntyneillä lapsilla hermosäiekerros oli keskimäärin 3,5 mikrometriä ohuempi kuin lapsilla, jotka syntyivät normaalipainoisina.

Tutkimuksessa esille tullut hermosäiekerroksen ohentuminen ei ole tarpeeksi merkittävä aiheuttaakseen havaittavia silmäongelmia.

Tutkimus: JAMA Ophthalmol 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisäksi:

Raskaudenaikainen tupakka-altistus voi vahingoittaa lapsen munuaisia

Lopeta tupakointi raskaana – vielä ei ole liian myöhäistä auttaa lasta

Raskauden aikainen tupakointi yhteydessä astmaan

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi