Terve.fi

Raskaana olevien suositellaan ottavan sikainfluenssarokote - epäilyistä huolimatta

Raskaana olevien suositellaan ottavan sikainfluenssarokote - epäilyistä huolimatta
Sikainfluenssarokotteiden turvallisuus on herättänyt epäluuloja ihmisten keskuudessa. Tällä hetkellä erityisesti raskaana oleville naisille saattaa tulla ristiriitaista tietoa rokotteesta.
Julkaistu 22.10.2009

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut, että raskaana oleville naisille annettaisiin rokote, joka ei sisällä adjuvantti–tehosteainetta. Suomeen tilattu GlaxoSmithKline –lääkeyhtiön Pandemrix –niminen rokote sisältää kuitenkin tätä tehosteainetta. Pitäisikö odottavien naisten olla siis huolissaan?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ei tarvitse. On totta, että WHO:n mukaan paras vaihtoehto raskaana olevilla olisi adjuvanttia sisältämätön rokote, mutta jos sellaisia ei ole käytössä, myös WHO suosittelee rokottamista rokotteella, joka sisältää adjuvanttia.

Nimenomaan adjuvanttien käyttö rokotteessa on herättänyt epäluuloja rokotteen turvallisuudesta.

“Mitään influenssarokotetta ei ole testattu raskaana oleville, mutta tätä rokotetta on käytetty runsaasti eri maissa myös raskaana oleville, eikä ongelmia ole ollut”, THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu totesi Helsingin Sanomille. Ruudun mukaan olisi erittäin tärkeää, että raskaana olevat rokotettaisiin, sillä heidän kohdallaan riski on huomattavasti suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla.

Terveysviranomaisten mukaan raskaana olevien tulisi ehdottomasti käydä rokotuttamassa itsensä sikainfluenssaa vastaan.

Raskaana olevilla suurempi riski sairastua vakavasti

Raskaana olevat naiset saavat siis todennäköisemmin vakavia seurauksia sikainfluenssasta ja voivat mahdollisesti jopa kuolla siihen. Vaikka riskin suuruus ei ole selvillä, tiedetään kuitenkin, että esimerkiksi Yhdysvalloissa pandemiavirukseen kaikista kuolleista noin kuusi prosenttia oli raskaana. Luku voi kuulostaa pieneltä, mutta koska väestöstä vain noin yksi prosentti on raskaana, kuolleiden joukossa raskaana olevat olivat yliedustettuina. Tästä laskettuna raskaana olevien riski kuolla tautiin oli siellä moninkertainen muuhun väestöön nähden.

Sikainfluenssatartunta lisää myös ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

THL:n mukaan pandemiarokote ei sisällä aineita, joilla tiedettäisi olevan mutageenisia tai teratogeenisia vaikutuksia. Eläinkokeissa rokote ei ole aiheuttanut haitallisia vaikutuksia raskauden kulkuun. Euroopan lääkevirasto EMEA on hyväksynyt Suomeenkin ostetun Pandemrix –rokotteen käytön raskaana olevilla naisilla. THL:n mukaan tärkeintä olisi rokottaa viimeisellä raskauskolmanneksella olevat, koska silloin riski saada vakava tauti on korkeimmillaan.

Kommentoi »