Rasitusvamma - tunnista ongelmasi

Rasitusvamma - tunnista ongelmasi
Liian rankka tai yksipuolinen treeni voi aiheuttaa rasitusvamman, vaikka olisit kokenut liikkuja. Paraneminen voi kestää useita viikkoja.
26.4.2019

Rasitusmurtuma

Oireet: Verenkierto huolehtii luukudoksen uudistumisesta. Jos verenkierto heikkenee liiallisen rasituksen vuoksi, luuhun syntyy rako ja se murtuu. Kipu on voimakasta ja paikallista. Marssimurtumaksikin kutsuttu vaiva tulee usein jalkapöydän keskimmäiseen luuhun, lannerangan nikamiin tai sääriluuhun.

Hoito: Tärkeintä on vähentää luun kuormitusta, jottei se taivu tai kierry. Tarvittaessa kylmä- tai lämpöhoitoa ja tulehduskipulääkettä.

Juoksijan polvi

Oireet: Vammalle altistaa kasvanut kuormitus sekä liukkailla ja epätasaisilla pinnoilla juokseminen. Kipu tuntuu usein samassa kohdassa polvea. Lopulta juokseminen ei onnistu ja käveleminenkin voi olla vaikeaa.

Hoito: Kylmä- tai lämpöhoitoa ja tulehduskipulääkettä. Hyvät juoksukengät voivat ehkäistä sitä. Kannattaa pukeutua niin, ettei polvi vuoroin jäähdy ja lämpene.

Jännetuppitulehdus

Oireet: Jänteet kulkevat tunnelin sisällä. Repeämän tai tulehduksen takia osa jänteistä voi paksuuntua niin, että ne törmäävät tunnelin hermotettuihin reunoihin. Vammalle altistaa yksitoikkoinen rasitus, kuten tietokoneen hiiren käyttö tai mailapelit. Joskus koukistettua sormea on vaikea suoristaa.

Hoito: Tulehduskipulääkettä ja käsituki, joka estää kivuliasta liikettä. Lepo on tärkeää aluksi.

Penikkatauti

Oireet: Säären alueen lihakset ovat kalvon sisällä. Liika rasitus voi saada lihakset turpoamaan, jolloin kalvot pingottuvat. Kipu on ilkeää ja viiltävää ja voi tuntua jopa kävellessä. Samankaltaisia oireita voi olla hermopinteessä ja veritulpassa.

Hoito: Kalvojen hieronta, oikeanlaiset harjoitukset ja tarvittaessa tulehduskipulääkettä. Aiemmin lihaskalvoja myös halkaistiin leikkaamalla.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 12/2017.

Kommentoi »