Terve.fi

Pyykkäätkö oikein? 6 vinkkiä hyvään hygieniaan

Pyykkäätkö oikein? 6 vinkkiä hyvään hygieniaan
Tiedätkö miksi pyykit pitäisi poistaa pesukoneesta mahdollisimman pian pesun jälkeen? Entä miten kuumassa vedessä pyykit puhdistuvat? Lue ja opi paremmaksi pyykkäriksi!
Julkaistu 18.1.2010

Saatat olla lähes ammattilainen, kun kyseessä on pyykkien lajittelu ja tahrojen poisto. Et välttämättä kuitenkaan tiedä, minkälainen merkitys oikeaoppisella pyykinpesulla on terveydelle. Jo muutama harmittomalta tuntuva asia saattaa altistaa sinut ja perheesi bakteereille, allergisille kohtauksille, ihottumille ja jopa syövälle.

Prevention.com-sivusto tarjoaa pyykkäysvinkit, joiden avulla voit välttää bakteerit ja suojata terveytesi.

1. Tyhjennä pesukone välittömästi

Bakteerit menestyvät parhaiten kosteissa paikoissa, joten puhtaat pyykit tulisi poistaa koneesta 30 minuutin sisään. Jos pyykit lojuvat koneessa märkinä yli tunnin, on ne syytä pestä uudelleen.

Usein ajatellaan, ettei juuri pestyissä vaatteissa ei voi olla bakteereita. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole totta. Arizonan yliopiston mikrobiologian professori Charles Gerban mukaan monet energiaa ja vettä säästävät perheet pesevät pyykkinsä viileämmässä vedessä, jolloin myös haitalliset bakteerit jäävät usein eloon. Gerban tutkimusten mukaan jopa 25 % kodin pesukoneista sisältää ulosteen bakteereita.

Vaikka kyseiset kolibakteerien kannat olivat pääasiassa suhteellisen harmittomia, niiden olemassaolo viittasi siihen, että bakteereita ja viruksia esiintyy pyykinpesukoneissa, Gerba kuvailee.

Perheen terveyttä voi suojata välttämällä liian täysien koneellisten pesemistä, jolloin pesuaine vaikuttaa paremmin. Pese kätesi sen jälkeen, kun olet siirtänyt pyykit koneesta kuivumaan. Kuivausrummun kuumuus tappaa yleensä viimeisetkin pöpöt.

2. Pese alusvaatteet erikseen

Ei ole yllätys, että suurin osa kolibakteereista siirtyy pesukoneeseen alusvaatteista. Sen vuoksi ne on paras pestä erikseen kuumassa vedessä huuhteluaineen kera, Gerba ohjeistaa. Pesukonetta on hyvä pyörittää kerran viikossa tyhjillään valkaisuaineen kanssa. Näin voi estää bakteerien kertymisen pesukoneeseen.

3. Pese petivaatteet kuumassa vedessä

Ajatus saattaa kuulostaa vastenmieliseltä, mutta petivaatteissa pesii tuhansittain ihosoluista ruokansa saavia pölypunkkeja. Ne ovat kaikkein yleisin allergisten oireiden aiheuttaja ympäri vuoden. Pölypunkkeja löytyy myös vaatteista ja matoista, mutta kaikkein suurimmat keskittymät kasaantuvat sänkyihin.

Allergisia oireita voi vähentää pesemällä petivaatteet viikoittain kuumassa vedessä (vähintään 60°c). Tätä alemmissa lämpötiloissa pölypunkit pääsevät vain uintireissulle. Kuivausrumpu yksin ei pysty tappamaan kaikkia pölypunkkeja.

4. Tuuleta pesukonetta

Huoneilmasta löytyy aina jonkin verran homeitiöitä, mutta terveysriskin ne muodostavat vasta moninkertaistuessaan kosteassa paikassa. Homeelle altistuminen voi aiheuttaa tukkoisuutta, kutiavia silmiä ja hengenahdistusta. Astmaatikoille home voi laukaista kohtauksen.

Homeen kertymistä pesukoneeseen ja siirtymistä vaatteisiin voi estää tuulettamalla konetta aina pesujen välissä. Ole erityisen tarkka edestä ladattavien koneiden kanssa, sillä niissä home kertyy usein luukun muovisten tiivisteiden väliin.

5. Tuuleta pyykinkuivaushuonetta

Kuivausrummun ja narulla kuivuvien pyykkien kosteus lisää huoneen kosteutta merkittävästi, mikä aiheuttaa otolliset olosuhteet homeen muodostumiselle. Jätä huoneen ikkuna auki tai laita tuuletin päälle kuivaamisen ajaksi.

6. Valitse hajusteettomia pesuaineita – Estä ihoa ärsyyntymästä

Saatat rakastaa raikkailta kukilta tuoksuvia vaatteita, mutta hyvä tuoksu vaatii monen kemikaalin sekoituksen, joka voi ärsyttää ihoa. Washingtonin yliopiston tutkijat analysoivat muutamia suosituimpia pyykinpesuaineita ja huomasivat niiden sisältävän 13 haihtuvaa orgaanista yhdistettä, joista viisi oli luokiteltu myrkyllisiksi tai vaarallisiksi.

Monet pyykinpesutuotteiden hajustekemikaalit voivat sisältää esimerkiksi hermomyrkkyjä ja karsinogeenejä. Nämä voivat aiheuttaa migreenipäänsärkyä ja astmakohtauksia. Kaikkein turvallisimpia tuotteita terveydelle ovat täysin hajusteettomat ja valkaisuaineettomat pesuaineet.

Lue lisää:

1 kommentti