Terve.fi

Tämän luettuasi et ehkä uskalla pedata sänkyäsi

Tämän luettuasi et ehkä uskalla pedata sänkyäsi
Äiti oli kerrankin väärässä, nimittäin sängyn petaamisen suhteen. Sängyissämme viihtyvät pölypunkit saa hävitettyä nimenomaan jättämällä sängyn petaamatta, uutisoi The Loop.

Äiti oli kerrankin väärässä, nimittäin sängyn petaamisen suhteen. Sängyissämme viihtyvät pölypunkit saa hävitettyä nimenomaan jättämällä sängyn petaamatta, uutisoi The Loop.

Pölypunkki vaanii sängyssä ruokaa etsien

Mikroskooppisen pienet pölypunkit voivat allergisoida sängyssä uneksijaa ja aiheuttaa muun muassa astmaa, allergista nuhaa ja atooppista ihottumaa.

Tavallisessa sängyssä voikin olla uniseurana jopa 1,5 miljoonaa, paljaalle silmälle näkymätöntä pölypunkkia.

Pölypunkit viihtyvät sängyssä, koska se on niille erinomainen ravinnon lähde. Pölypunkki kun herkuttelee ihmisen kuolleella iholla ja hilseellä.

Sängyn petaamatta jättäminen tuhoaa pölypunkin

Pölypunkkien aiheuttamaa kiusaa voi kuitenkin välttää.

Tarvittavan ravinnon lisäksi pölypunkki vaatii elinolosuhteiltaan verrattain paljon. Kun lämpötila yltää noin 25 asteeseen ja sisäilman suhteellinen kosteus 50:een prosenttiin, voi pölypunkki hyvin.

Pölypunkin elinolosuhteita voikin vaikeuttaa jättämällä sängyn petaamatta.

Tällöin yön aikaiset hikoilut tuulettuvat pois ja kuivattavat petivaatteet.

– Petaamattomassa sängyssä pölypunkit kuolevat lopulta nestehukkaan, kun ne eivät saa riittävästi nestettä ympäristöstään, tohtori Stephen Pretlove Kingstonin yliopistolta kertoo BBC:lle.

Pölypunkeista pääsee helposti eroon

Suomessa pölypunkit ovat nykyisin melko harvinaisia. Samoin niiden aiheuttamista allergioista kärsivät vain harvat.

Marttojen mukaan syytä pölypunkkihysteriaan ei ole. Normaali siivous ja petivaatteiden peseminen, tuulettaminen, imurointi ja huoneilman suhteellisen kosteuden tarkkailu riittää.

Pölypunkkien vaellusta omaan sänkyyn voi kuitenkin ehkäistä Marttojen ohjeilla.

  1. Tuuleta makuuhuone aamulla. Anna sängyn tuulettua kunnolla peitto sivuun vedettynä. Näin yön aikainen kosteus haihtuu.
  2. Pöyhi tyyny ja oikaise lakanat.
  3. Tuuleta ja vaihda vuodevaatteet säännöllisesti, mielellään viikon tai parin välein. Allergisella vaihtoväli on tiheämpi.
  4. Imuroi ja tuuleta patjat perusteellisen siivouksen yhteydessä.
  5. Pese peitot noin kerran, tyynyt pari kertaa vuodessa.
  6. Jos haluat varmistua, että pääset pölypunkeista eroon, pese tai pidä tekstiilejä 60-asteisessa saunassa tunnin verran. Vaihtoehtoisesti nosta petivaatteet 28 asteen pakkaseen vähintään kuudeksi tunniksi tai 18 asteen pakkaseen vuorokaudeksi. Sauna- ja pakkaskäsittelyn jälkeen tekstiilit pitää imuroida tai ravistella.

Lähteet:

Julkaistu: 16.9.2015
4 kommenttia