Terve.fi

PPI-lääkkeet saattavat huomaamattomasti johtaa munuaisvaurioon

PPI-lääkkeet saattavat huomaamattomasti johtaa munuaisvaurioon
Jopa puolet PPI-lääkkeitä käyttävistä potilaista eivät koe akuutteja munuaisongelmia ennen kroonisen munuaisvaurion syntymistä. Lue lisää.
Julkaistu 3.3.2017

Jopa puolet PPI-lääkkeitä käyttävistä potilaista eivät koe akuutteja munuaisongelmia ennen kroonisen munuaisvaurion syntymistä. Tämä tarkoittaa, että lääkkeiden käyttäjät ja lääkärit eivät välttämättä tiedosta munuaisiin kohdistuvaa vahinkoa, tutkijat summaavat tuoreessa tutkimuksessa.

– Kyseessä on hiljainen tauti. Se syövyttää munuaistoimintoja erittäin minimaalisesti ja hyvin pitkän ajan myötä, toteaa tutkija Ziyad Al-Aly.

Tutkijat perehtyivät 125 000 PPI-lääkkeitä käyttävän yhdysvaltalaisten tietoihin. Tulosten mukaan yli puolella niistä, joille kehittyi krooninen munuaisvaurio, ei ollut aiempia akuutteja munuaisongelmia.

Tutkimustuloksissa kerrotaan myös, että PPI-lääkkeitä käyttävillä on 20 prosenttia suurempi kroonisen munuaistaudin riski kuin heillä, jotka käyttävät H2-salpaajia.

Munuaisvauriot ovat harvinaisia PPI-lääkkeitä käyttävillä, eikä tutkimus osoita syy–seuraus-suhdetta. Kyse on kuitenkin lääkkeistä, joita käyttävät miljoonat ihmiset, joten riskin suurenemista ei tulisi jättää huomiotta.

– Lääkärien tulee kiinnittää huomiota PPI-lääkkeitä käyttävien potilaiden munuaistoimintoihin – vaikka esille ei olisi tullut munuaisongelmia. Riski ja lääkkeen käyttö tulee arvioida potilaskohtaisesti, Al-Aly tiivistää.

Lähteet:

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi.

Kommentoi »