Terve.fi

Lääke ja alkoholi

Lääke ja alkoholi
Alkoholi ei sovi yhteen kaikkien lääkeaineiden kanssa, ja siksi aina kannattaa selvittää, voiko oman lääkkeen kanssa käyttää alkoholia.
Julkaistu 8.5.2007

Alkoholi voi joko voimistaa tai heikentää lääkeaineen tehoa. Usein käytetyn alkoholin määrä vaikuttaa yhteisvaikutuksen voimakkuuteen.

Esim. parasetamolin (esim. Panadol, Para-tabs) ja alkoholin yhteiskäyttö aiheuttaa huomattavan maksavaurioiden riskin.

Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttäjien ei tulisi nauttia alkoholia lainkaan, koska yhteiskäyttöön liittyy merkittävästi lisääntynyt onnettomuusriski. Keskushermostoon vaikuttavien lääkeaineiden ja alkoholin yhteisvaikutukset ovat usein vaihtelevia ja arvaamattomia.

Yleensä satunnainen alkoholinkäyttö voimistaa keskushermostoa lamaavien lääkkeiden, kuten psyykenlääkkeiden sekä voimakkaiden kipulääkkeiden, keskushermostoa lamaavaa vaikutusta, jolloin sekavuus ja onnettomuusriskit lisääntyvät. Vaarallisista seurauksista huolimatta jotkut käyttävät alkoholia ja erilaisia lääkkeitä tahallisesti yhtä aikaa, jolloin puhutaan lääkkeiden ja alkoholin sekakäytöstä.

Myös itsehoidosta saatavilla kipulääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin (esim. Burana, Ibusal, Ibumax) tai ketoprofeenin (esim. Ketorin, Orudis) ja alkoholin yhteiskäytöstä voi seurata maha-suolikanavan ärtyminen. Haitat eivät kuitenkaan yleensä tule esiin satunnaisesti kipulääkettä käytettäessä. Sen sijaan parasetamolin (esim. Panadol, Para-tabs) ja alkoholin yhteiskäyttö aiheuttaa huomattavan maksavaurioiden riskin. Siksi myös satunnaisen alkoholin käytön yhteydessä on suositeltavaa välttää parasetamolia kipulääkkeenä.

Useimpien hengitystietulehduksissa käytettyjen antibioottien ja alkoholin samanaikaisesta käytöstä ei ole haittaa. Tiettyjen antibioottien kanssa alkoholia ei tule kuitenkaan käyttää lainkaan. Tällaisia lääkkeitä ovat suoliston ja emättimen tulehduksiin käytetyt antibiootit, jotka sisältävät metronidatsolia (esim. Flagyl, Trikozol).

Yhteisvaikutuksena syntyy voimakas pahanolon tunne, niin sanottu antabus-reaktio. Antabus-reaktion pääoireita ovat päänsärky, ihon kuumotus ja punoitus, hengenahdistus sekä verenpaineen aleneminen. Reaktion laukaisemiseksi riittää hyvin pieni määrä alkoholia. Yhteisvaikutuksesta hankalan tekee se, että kyseisen lääkeaineen vaikutus säilyy elimistössä pari päivää kuurin loppumisen jälkeen. Myös tällöin täytyy välttää alkoholin käyttöä.

Pitkäaikaissairauksien lääkityksissä alkoholin käyttöä joudutaan arvioimaan eri lähtökohdista kuin lyhytaikaisissa lääkityksissä. Koska kyseessä voi olla jopa koko eliniän kestävä lääkitys, alkoholista kokonaan kieltäytyminen lääkityksen takia voi rajoittaa elämää liikaa.

Useimpien pitkäaikaisten lääkitysten kanssa voi alkoholia käyttää kohtuudella. Esimerkiksi verenpainelääkkeiden pakkausselosteissa on usein maininta, että alkoholi voi voimistaa lääkeaineen verenpainetta alentavaa vaikutusta ja aiheuttaa täten huimausta esimerkiksi ylösnoustessa.

Lääkkeen käyttäjän on syytä tarkkailla alkoholin aiheuttamia vaikutuksia. Jos haittavaikutuksia esiintyy, on syytä miettiä, kannattaako alkoholia käyttää lainkaan. Jos haittoja ei esiinny, saunaoluesta tai viinilasillisesta ei ole tarpeen pidättäytyä.

Lisätietoja ja lähteet: www.apteekit.net, www.uku.fi/laakekasvatus

Kommentoi »